29 March 2015

Bündner Nusstorte - Orechovo karamelový koláč


Tento koláč bol 'láska na prvé zahryznutie'. Orechy a smotanový karamel (pozri aj tu ). Čo už môže byť lepšie...


Graubünden je najväčší zo švajčiarskych kantonov. Hovorí sa tu troma oficiálnymi jazykmi. A má výbornú kuchyňu, veľmi špeciálnu a inú ako v ostatnom Švajčiarsku. Typickými produktami sú sušené mäso - Bündnerfleisch, suchá hranatá klobáska Salsiz, krúpová polievka Gerstensuppe, likér Röteli (niečo ako naša Griotka), alebo Bündner Nusstorte, Engadiner Nusstorte, alebo retorománsky Tuorta da nusch.
A práve do tej torty som sa ja zamilovala. Je najznámejším export produktom tohto kantonu. Majú ju tam úplne všade, v každej pekárni, reštaurácii, v každej cukrárni, každej kaviarni a každý má svoj recept - ktorý je samozrejme ten najlepší. Recept je ich originál, asi z roku 1900, odtiaľ ho údajne nejakí vysťahovalci preniesli do francúzskeho Toulouse. Tu sa veľmi rozmohlo pečenie tohto koláča a tak sa v posledných rokoch spolu preli o pôvod receptu.


Možno aj preto sa to volá torta, hoci je to koláč. Švajčiari prebrali názov z francúzskeho 'tarte'. Ale to je len moja domnienka, haha. Je to koláč zo suchého cesta (ako linecké) a vo vnútri je senzačná orechovo-karamelová náplň. 

Typické tradičné suroviny z ktorých sa koláč robí sú veľmi jednoduché. Žiadna škorica, mandle, ďatle, alebo citrón, ktoré človek nájde v niektorých receptoch, tam nemajú čo robiť. 

Ja som si prezrela desiatky receptov. Odlišujú sa minimálne, len v pomere surovín. Tak som si na moju malú formu vytvorila z nich ten 'môj' recept. A môžem sa pochváliť - nemá ďaleko od toho zo švajčiarskej pekárne ;)



Bündner Nusstorte - Švajčiarsky orechovo-karamelový koláč
(16-18cm forma)

165 g hladkej múky
štipka soli
45g práškového cukru
100g masla 
1 vajce veľkosť S

120g kryštálového cukru
120g orechov - nahrubo nasekaných
100ml smotany
lyžica medu
  • Zmiešame múku, cukor a soľ. Pridáme na kocky pokrájané studené maslo. Urobíme z toho mrveničku, potom pridáme vajce a zhnetieme spolu. Sformujeme do gule, zavinieme do fólie a dáme do chladničky na hodinu odpočinúť. 
  • Cesto vyberieme z chladničky a necháme trochu zmäknúť. 
  • Do hrnca dáme cukor a necháme ho skaramelizovať. Pridáme k nemu orechy a chvíľu spolu popražíme. Pridáme smotanu, med a na miernom ohni vytvoríme hustú karamelovú masu. 
  • Jednu tretinu cesta rozvaľkáme na hrúbku asi 3mm a vyrežeme podľa formy z toho kruh.
  • Druhú časť cesta rozvaľkáme na hrúbku 3-5mm a dáme do formy tak, aby nám vznikli aj okraje asi do výšky 4cm.
  • Karamelovú hmotu vylejeme do cesta, okraje cesta ktoré vyčnievajú stočíme dovnútra a pritlačíme na koláč. Tento okraj potrieme vodou a pritlačíme na neho pripravený kruh cesta. Pritlačíme ho na koláč a popicháme vidličkou, okraje tiež popritláčame vidličkou. 
  • Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C asi 40-50 minút. 
  • Krájame väčie kúsky - podľa veľkosti celej torty sa krája buď na 6 kusov, menšiu tortu dokonca len na 4 kusy. 

Torta je dlhodobo trvanlivá... len neverím, že vám dlho vydrží ;)



1 comment:


  1. Howdy! I could have sworn I've been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it's new to me. Anyways, I'm definitely delighted I found it and I'll be bookmarking and checking back often! gmail sign in to another account

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...