13 January 2012

Mrkvová torta


Švajčiarsku verziu mrkvovej torty (Rüblitorte) poznám už dávnejšie. Bola som očarená tým, že sa z mrkvy dá urobiť torta a pritom vôbec nepoznať, že je v ceste mrkva. Sú tam ešte pridané lieskovce alebo mandle, je poliata cukrovou glazúrou a ozdobená malými mrkvičkami z marcipánu. 
Neskôr som objavila americkú verziu mrkvovej torty. V tej mi ale nesedí ananás a kokos (ale aj tak ju raz určite vyskúšam.)

Nakoniec som sa rozhodla pre tento recept - ani nie švajčiarsky, ani nie typicky americký - a neľutujem. Bola úžasná. Kedže mi k mrkve akosi pasujú pomaranče - a išli aj do cesta - naplnila som ju pomarančovým curdom. No a potrela som ju (po americky) krémom z krémového syra. Ja osobne by som ten krém nabudúce vynechala a poliala ju (po švajčiarsky) pomarančovou cukrovou polevou alebo pomarančovým curdom. 

Môj drahý bol z torty nadšený. Budem sa asi opakovať, ale opäť som mu takticky zatajila, že je robená z mrkvy. Dozvedel sa to až po jej zjedení. A bolo to tak lepšie. Inak by som ho asi ťažko prinútila čo len ochutnať "zeleninovú tortu":)



















Mrkvová torta 
26cm forma
350g hnedého cukru
4 vajcia
300 ml oleja
1 pomaranč (kôra a šťava)
350g hladkej múky 
1 prášok do pečiva
1 lyzička jedlej sódy
1 lyzička soli
1 lyzička mletej škorice 
350g nastrúhanej mrkvy
100g mletých orechov


V miske zmiešame vajcia, cukor, poriadne prešľaháme, pridáme olej, pomarančovú kôru a pomarančovú šťavu. 
  • V ďalšej miske zmiesame múku, prášok do pečiva, sódu, soľ a škoricu. 
  • Suchú zmes postupne pridávame do vaječnej zmesi a pripravíme vláčnu hmotu.
  • K tomu opatrne pridáme mrkvu a nakoniec orechy. 
  • Vlejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. 
  • Pečieme v predhriatej rúre pri 180 stupnoch asi hodinu (skúška špajdlou).
  • Po vychladnuti naplníme curdom, natrieme krémom a necháme cez noc uschnúť.
Krém:
125g syra Philadelphia
50g zmäknutého masla
200g práškoveho cukru
vanilkový cukor

Všetko spolu poriadne vyšľaháme.



Orange curd
200ml čerstvej pomarančovej šťavy
nastrúhaná kôra z 1 pomaranča
125g masla
200g kryštálového cukru
2 celé vajcia a 2 žltky, dobre prešľahané
  • Do hrnčeka dáme čerstvú pomarančovú šťavu, pomarančovú kôru, cukor a kúsky masla. Nad parou pomaly miešame, kým sa maslo nerozpustí.
  • Akonáhle máme hladkú a lesklú hmotu, pomaly pridávame cez sitko rozšľahané vajcia. Pritom hmotu miešame ručnou metličkou. 
  • Miešame nad parou (voda nesmie divoko vrieť) ďalších 12-15 minút, kým nevytvoríme hustejšiu konzistenciu. Hmota nesmie vrieť, môže dosiahnuť maximálne 85 stupňov Celzia, inak sa vajcia zrazia.
  • Hneď nalievame do teplých, sterilizovaných pohárikov a uzatvoríme. Vydržia aj bez chladenia 3 týždne. Po otvoreni uschovávame v chladničke.


Update november 2013:

Tak dnes som robila takú tú 'americkú' mrkvovú tortu, s ananásom a nasekanými orechami. Ale bohužiaľ tu recept ani nedám, pretože mne sa vôbec nepáčila. Moja rodina síce tvrdila, že je dobrá, no ale nie som si istá, či neboli len zdvorilí..

xx
Mia

6 comments:

  1. Práve som ju vyskúšala a je fakt výborná. Díky za recept.
    Peta

    ReplyDelete
  2. krasny blog receptov, tortu idem skusit,,,vyzera fajnovo!

    ReplyDelete
  3. prave som docitala vas recept a nikde som nenasla recept na krem, ktorym sa potrie mrkvova torta, mozem poprosit o jeho recept? aky krem ste dali na vrch? velmi pekne dakujem, v najblizsej dobe by som rada vyskusala, ale chyba mi ten krem na povrch. Pekny den. Monika.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Recept na krem je pod receptom na cesto. Radim ale cukor pridavat postupne a ochutnavat, mne osobne bol velmi sladky.
      Dufam, ze sa torta podari.

      Delete
  4. Veľmi pekne ďakujem za tento recept super 👌 nemôžem povedať ani pol slova len veľká vďaka všetkým sa páčilo a to som rada

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...