26 September 2014

Na rozlúčku s letom - zmrzlinová torta.

Scroll down for recipe in English


Svoje predsavzatie napisať aspoň jeden príspevok za týždeň sa mi nedarí dodržať. Stále je to skôr jeden príspevok za mesiac. Sama neviem prečo, pretože pečiem... asi to bude frustrácia z fotografovania, asi nemám talent, lebo sa mi stále nedarí tak ako by som chcela. No ale čo už, budete sa musieť s tým zmieriť.. teda vlastne ja sa budem musieť s tym zmieriť, haha


Robíte doma zmrzlinu? Ja občas robím sorbety. Nemám totiž stroj a ten ktorý chcem je taký drahý, že myslím, že sa mi to neoplatí. Hoci domáce je domáce, pravda. Výhodou je, že v dnešnej dobe sa už zmrzlina robí aj bez vajec, bez varenia, bez miešania, zmrazením takmer hocičoho, 'najlepšia' sa mi zdá tá verzia zmrazeného a rozmixovaného banána.


Tentokrát som na 'rozlúčku s letom' urobila zmrzlinovú tortu. Použila som moje obľúbené mascarpone (áno, už zase ;)) a ovocie: posledné jesenné maliny a černice. Na korpus som použila Oreo, ale ak ich nemáte radi, môžete samozrejme použiť aj iné kakaové keksy.

Úplne najlepšie je, keď niečo robíte "od oka" a za nejaký čas, keď idete recept uverejňovať tak ho zabudnete. No snáď sa trafím ;)



Malinovo - černicová zmrzlinová torta
16cm tortová forma

1 balenie Oreo (176g)
50g masla

250g Philadelphia syru
250g mascarpone
asi 3dl šľahačkovej smotany
asi 100g cukru

250g malín
250g černíc

  • Z balenia Oreo si odložíme 4 keksy a ostatné keksy rozdrvíme (ja v sáčku, nebudem predsa špiniť mixer). Pridáme roztopené maslo. Tortovú formu vyložíme potravinovou fóliou a na dno natlačíme Oreo-hmotu. Dáme do chladničky stuhnúť.
  • Do misy dáme Philadelphiu, mascarpone, smotanu a cukor a šľaháme metličkou až pokým sa nám nevytvorí krémová hmota. Rozdelíme ju na dve časti. 
  • 200g černíc roztlačíme a zamiešame do jednej časti krémovej hmoty. Krém dáme do tortovej formy na Oreo korpus a znova dáme do mrazáka asi na pol hodinu stuhnúť. 
  • Po stuhnutí na černicovú časť poukladáme tie zostávajúce štyri kusy Oreos, ktoré sme predtým priečne rozdelili na polovice (plnku vyberieme). 
  • Do druhej časti krémovej hmoty primiešame 200g roztlačených malín a natrieme ju na Oreos. Zakryjeme fóliou a v mrazáku necháme cez noc stuhnúť. 
  • Pred servírovaním tortu necháme asi pol hodinu vonku z mrazáka. Na vrch poukladáme zostávajúce maliny a černice. Krájame nožom namočeným v horúcej vode.

Raspberry blackberry ice cream cake
6-7 inch springform

6.2 oz / 176g  Oreos (16 pieces)
3.5 tbsp / 50g  melted butter 

8.8 oz / 250g  Philadelphia cream cheese 
8.8 oz / 250g  mascarpone 
1.25 cup / 300ml  whipping cream
0.5 cup / 100g  caster sugar 

2 cups / 250g  raspberries
2 cups / 250g  blackberries

  • Keep 4 pieces Oreos. Put the rest of them in a food processor and mix until finely ground. Combine crumbs with melted butter. 
  • Cover the bottom of the springform with plastic wrap. Press the crumb mixture against the bottom of the pan. Put it in a refrigerator until firm.
  • In a bowl combine cream cheese, mascarpone, heavy cream and sugar. Mix until creamy. Divide in 2 parts. 
  • Mash raspberries (leave 1/5 of them for decoration) and add it to one half of the mixture. Do the same with the blackberries and the second part of the mixture.
  • Pour the blackberry creme in spring form over Oreo-bottom and put in the freezer until firm. 
  • Split the Oreo cookies lengthwise in halves and put them over the blackberry layer. 
  • Pour the raspberry creme over Oreos, cover with plastic wrap and leave in freezer overnight.
  • Remove from freezer about half an hour before serving. Decorate with fresh berries. Slice with a knife dipped in hot water.

xx
Mia


4 comments:

  1. Nerozumiem preco pises, ze sa ti vo fotografovani nedari? Ved tie fotky su krasne!

    Petra

    ReplyDelete
  2. To je prostě nádhera. Máš fakt krásné fotky a ten dort .. hned bych si dala !!!! Mňam :-) www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem za milé slová, Michaela..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...