22 August 2014

Čerešňová torta




V júli som mala dve nehody s fotkami. Prvá sa mi stala počas pobytu v Berlíne, kde sa niečo stalo s SD-kartou vo foťáku, v oprave mi ju naformátovali a stratila som tak dva celé nafotené dni. No a dva týždne nato som do môjho milovaného MacBooku vyliala celé 2dl bazovej limonády. Neprežil to. No a keďže perfektne šlapal, tak ma ani nenapadlo dáta ukladať externe. Takže som prišla okrem laptopu aj o všetky dáta na ňom vrátane fotiek. Super.


Mala som tam nafotenú túto čerešňovú tortu. Našťastie sa podarilo niečo z toho zachrániť.


Torta bola tak dobrá, že by bola škoda ju nezdielať. Na cesto som použila recept, ktorý som skúšala už tu. Píšem tam, že mi v strede vyvieralo ako sopka, ale zistila som, že to tak vlastne má byť, tak som podobný recept použila na túto tortu. Je totiž veľmi vláčne a 'vlhké'. Plnka je moja obľúbená z mascarpone.



Čerešňová torta

1 korpus á 16cm: (potrebujeme dva)
50g masla
180g hladkej múky
40g kakaa
1ČL prášku do pečiva
1ČL sódy bicarbóny
štipka soli
200g cukru
1 vajce veľkosť L
150ml plnotučného mlieka
100ml vriacej vody
  • Maslo roztopíme a necháme vychladnúť. 
  • Do misy preosejeme múku, kakao, prášok do pečiva a sódu bicarbónu. Pridáme ostatné ingrediencie a zmiešame v hladké cesto. 
  • Cesto vlejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. 
  • Pečieme na 175°C cca 30-35 minút.

Plnka:
250g mascarpone
120-150g práškového cukru (podľa chuti)
300ml šľahačkovej smotany
  • V miske zmiešame mascarpone s cukrom (nešľaháme!).
  • Smotanu vyšľaháme na šľahačku a zamiešame do mascarpone (opäť nešľaháme!).

Čerešňová náplň
asi 500g zrelých čerešní
ovocná šťava (jablková, pomarančová)
2PL Grand Marnier
  • Čerešne rozpolíme, odkôstkujeme. Pridáme k nim trochu ovocnej šťavy a pár minút podusíme. 
  • Pridáme Grand Marnier. Necháme vychladnúť. 

Na ozdobu:
čerešne
horkú čokoládu


Zostavenie torty:
  • Dva upečené korpusy rozrežeme priečne (máme tak 4 korpusy).
  • Prvý korpus potrieme šťavou z čerešní a nanesieme 1/4 plnky. Na ňu nanesieme 1/3 čerešní. Prikryjeme druhým korpusom a naplníme tak isto ako prvý korpus. Pokračujeme rovnako i s tretím korpusom a posledný korpus položíme 'hore nohami'(kvôli tomu 'kráteru' v strede korpusu).
  • Tortu natrieme zvyšnou plnkou. Najlepšie tak, že natrieme tenkú vrstvu plnky, tortu dáme do chladničky vychladiť a potom natrieme druhú vrstvu plnky (budete ju mať krajšiu ako ja, ja som to totiž kvôli nedostatku času robila na jedenkrát a bolo to dosť ťažké plnku rozotrieť rovnomerne).
  • Vrch torty odzdobíme čerešňami a nastrúhanou čokoládou podľa vlastného vkusu.

Pozn. 
Ja som piekla prvý korpus v jednej forme, ale keďže sa ťažko delil na dve časti, tak som ten druhý piekla v dvoch formách, cesto som rozdelila na dve rovnaké časti. Ak máte dve formy, je to tak lepšie.
Ak nemáme práve čerešne, môžeme samozrejme použiť aj iné ovocie (maliny, černice, čučoriedky).


3 comments:

  1. Dobrý deň,


    Všimli sme si, že máte veľa chutných receptov na Vášom blogu a chceli by sme Vám predstaviť našu novú webovú stránku www.mytaste.sk kde si naši užívatelia môžu vyberať z vyše 66 000 pozbieraných receptov. Na stránke sme vytvorili tiež rebríček Top blogov, kde nájdete všetky pridané blogy a môžete pridať aj ten Váš. My skopírujeme všetky recepty a používatelia ich potom môžu nájsť pomocou nášho vyhľadávača. Ak však kliknú na recept, tak ich presmeruje na Vašu stránku a tým pádom stúpne automaticky návštevnosť Vášej stránky. Nemusíte sa obávať, všetko Vám ponúkame úplne zadarmo.
    Mytaste.sk má svoje sesterské webové stránky na celom svete. Budeme veľmi radi keď sa stanete súčasťou tejto veľkej rodiny.
    V prípade že máte nejaké otázky obráťte sa na nás.

    S pozdravom,
    Tunde
    info@mytaste.sk

    ReplyDelete
  2. Mia, wie schön! Dasinspiriert mich so sehr, mir auch einmal wieder Zeit zu nehmen für eine richtig köstliche Tortenkreation.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...