11 September 2012

Medová panna cotta s karamelizovanými figami



Stane sa, že kúpite nádhernú ingredienciu a potom je radosť rozmýšlať, ako ju použijete. Ja som kúpila krásne figy. Zrelé, tmavé, šťavnaté, s červeným stredom. Niečo som spotrebovala na šalát s rukolou a kozím syrom (úžasná kombinácia, mimochodom), no a nasladko som ich skombinovala s medovou panna cottou. Nebol to veru zlý nápad! Tie chute tak nádherne ladili..



Panna cotta bola na prvej priečke môjho nepečeného 'to do' zoznamu. Jedla som ju raz v reštaurácii v Taliansku a všetci bloggeri ju tak vychvaľujú, až mi to nedalo a musela som ju vlastnoručne vyrobiť.




Panna cotta, v preklade niečo ako 'varená smotana', je tradičným talianskym dezertom. Ide o varenú smotanu s cukrom a želatínou. Teplá smotanová hmota sa vleje do formičiek a nechá vychladnúť v chladničke. Podáva sa zvyčajne vyklopená z formičiek, s lesným ovocím alebo karamelovou omáčkou.





Moju panna cottu som robila podľa receptu z talianskej kuchárskej biblie - Il cucchiaio d'argento (Strieborná lyžica), ale kedže som mala chuť experimentovať, tak som cukor zamenila za med a nechala som ju v pohárikoch. Recept na panna cottu podľa 'Striebornej lyžice' má byť síce originál originálov, ale až ju ja budem robiť nabudúce, tak dám menej želatíny. Podľa mojho gusta nemusí byť až taká tuhá, špeciálne keď ju nechávam v pohárikoch.


Medová panna cotta s karamelizovanými figami
6 porcií

10g bielej želatíny
100ml plnotučného mlieka
500ml smotany(33%)
1 vanilkový lusk
1-2 lyžice medu (alebo 100g cukru)

  • Želatínu namočíme na 5 minút do studenej vody.
  • Mlieko privedieme k varu. Dáme ho do misky a za stáleho miešania rozpustíme v ňom vyžmýkanú želatínu. 
  • Smotanu, vyškrabané vnútro z vanilkového lusku, vanilkový lusk a med za stáleho miešania privedieme k varu. Hrniec okamžite zoberieme z ohňa (nesmie vrieť!)
  • Vanilkový lusk vyberieme, do smotanovej zmesi vlejeme mliekovo-želatínovú zmes a dobre premiešame.
  • Teplú hmotu nalejeme do ľadovou vodou vypláchnutých formičiek alebo pohárikov a necháme chladiť v chladničke aspoň 3-4 hodiny.


6 čerstvých fíg
10g masla
2 lyžice hnedého kryštálového cukru
šľahačková smotana

  • Z fíg odstránime tvrdé stopky a rozkrojíme ich na štvrťky. 
  • Na panvici rozohrejeme maslo a pridáme lyžicu cukru. Postavíme na silný oheň a ked začne hmota karamelizovať pridáme figy. Posypeme zvyšným cukrom a 2-3 minúty karamelizujeme. 
  • Figy opatrne vyberieme z panvice, karamel zalejeme smotanou a na miernom ohni varíme, pokým sa karamel nerozpustí a nevznikne nám hladká omáčka. 

Vychladnutú panna cottu ozdobíme karamelizovanými figami, polejeme karamelovou omáčkou a podávame.



Zbožňujem takéto 'sofistikované' dezerty :)

xx

Mia

3 comments:

  1. Moc pekne!!! To urcite vyzkousim, diky fotkam se mi uz sbihaji sliny... Tak to ma byt, tak se pozna dobra food photo! :)

    ReplyDelete
  2. Dakujem za kompliment!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...