20 October 2012

Obazda


Boli ste niekedy na Októberfeste v Mníchove? Ja ešte nie. Dúfam, že sa tam raz dostanem. Nie som síce veľkým fanúšikom piva, ale zase som za každú srandu. A mám rada atmosféru na takýchto podujatiach. 

Októberfest je považovaný za najväčšiu 'ľudovú oslavu' na svete. Každý rok sa ho zúčastní 6 miliónov návštevníkov. Dievčatá  a dámy oblečené v 'Dirndloch', muži v 'Lederhosen' pijú, jedia a zabávajú sa. Pivo sa podáva v litrovych krčahoch (a je nehanebne drahé, stojí asi 9€). Jedia sa bavorské špeciality. A všetci sa zabávajú v stanoch, stánkoch s tovarom a na kolotočoch.


V stánkoch s jedlom nájdete bavorské koleno, praclíky, Fricadelle, Keiserschmarrn. A Obazdu. Je to nátierka, niečo ako naša bryndzová nátierka, len sa robí z plesnivého syra Camembert. Podáva sa s praclíkom a červenou cibuľou alebo reďkovkou.

Kým sa na ten Októberfest dostaneme, môžeme si pravú bavorskú obazdu pripraviť doma.


Obazda
(4-6 porcií)

300g Camembertu
125g syra Philadelphia
75g masla
mlieko
sladká červená paprika
mletý kmín
soľ, mleté korenie
červená cibuľa

  • Camembert pokrájame na kúsky a dáme do misy. Pridáme Philadlphiu a na kúsky pokrájané maslo. Vymiešame do hladka. Dôležité je, aby z toho bola homogénna hmota a z Camembertu zostali len malé kúsky. 
  • Ak sa nám masa zdá príliš tuhá, pridáme trochu mlieka, aby bola krásna krémová. 
  • Ochutíme primerane červenou paprikou, soľou, mletým kmínom a mletým korením. 
  • Podávame s pečivom - praclíkom a plátkami červenej cibule.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...