03 January 2012

Oreo cake pops

Nepečené guľky patrili u nás tradične k veľkému pečeniu. Ked zostali nejaké pookrajované zbytky, dali sme ich do misy, pridali orechy, sirup, džem, maslo, kakao, všetkého podľa vlastnej chuti a vykúzlili sme aj zo zbytkov veľmi chutný zákusok. Keď neboli k dispozícii odrezky, tak sme použili rozdrobené piškóty. Alebo môžu byť aj bez koláča alebo piškót. Nedávno som urobila veľmi vydarené mandľovo-gaštanové guľky, poliate tmavou čokoládou. Špeciálne u kolegýň môjho drahého mali ohromný úspech:)Pri surfovaní zahraničnými food blogmi som objavila novú, veľmi módnu záležitosť - cake pops. Koláčiky na paličke.(Hm, smiešny preklad, ale ako inak sa to da preložiť?) Vlastne sú to guľky, podobné, ako ich aj my robíme, len sa napichnú na lízatkovú paličku a sú z toho originálne vyzerajúce cake pops."Vynálezkyňou" cake pops je Bakerella, ktora dokonca už vydala aj knižku Cake pops. Ona ale vytvára teraz už pokročilejšie kreácie.


Pri mojom prvom cake pops pokuse som - pre zmenu - nepoužila recept na nejaké naše guľky, ale vyskúšala som "cesto" z Oreo sušienok a krémového syra. Oreo poznám zo zahraničia, u nás nie sú veľmi známe, ale napr. v Kauflande alebo Bille sa už dajú kúpiť. 


Bola to pre mňa nová a zvláštna chuť, možno si treba na ňu najprv zvyknúť. Ale chutili, takže to odprúčam vyskúšať. 
No a samozrejme, kedže lízatkové paličky som u nás nezohnala, použila som drevené špajdle. Moje cake pops som obliala kuvertúrou z bielej čokolády, ktorá dobre kontrastovala s tmavým cestom. Neboli síce na prvý krát najkrajšie, ale rozkošné teda boli určite.


Inak sa cake pops robia aj tak, že sa upečie hociaké cesto, to sa rozdrví, zmieša s plnkou, najčastejšie z krémového syra. Myslím, že by to určite išlo urobiť aj z nasich klasických guliek, len hmota na ich prípravu musí byť trochu tuhšia, aby na tých lízatkových tyčinkách držali. 

Oreo cake pops

1 balenie Oreo sušienok(176g)
1 Philadelphia syr (125g)
kuvertúra z bielej čokolády
lízatkové paličky resp. drevené špajdle
polystyrénový podstavec

  • Oreo sušienky nadrobno rozdrvíme (aj s plnkou). V miske zmiešame s Philadelphiou. Hustota cesta má byť tuhšia, asi ako plastelína.
  • Z hmoty formujeme malé guľky s priemerom asi 2,5cm. Môžeme samozrejme formovať aj iné tvary, ale pre začiatočníkov sú najvhodnejšie guľky. Guľky necháme v chladničke dobre stuhnúť.
  • Medzičasom si pripravíme hustejšiu kuvertúru. Špajdlu (alebo ak máme lízatkovú paličku) namočíme do kuvertúry a vpichneme do guľky tak, aby siahala asi do jej polovice. 
  • Celú guľku potom oblejeme kuvertúrou. Necháme dobre odkvapkať a zapichujeme do polystyrénového podstavca, kde ich necháme uschnúť. 
  • Ľubovoľne dekorujeme.

Želám veľa zábavy s cake pops!!

xx

Mia

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...