16 December 2011

Tekvicové muffiny

Mala som doma ešte jednu zabudnutú tekvicu. Stále ma lákalo po všetkých tých polievkach urobiť z nej niečo sladké, nejaký koláč alebo dezert. Polievky som si totiž musela jesť sama. Môj drahý nemá rád tekvicu, nemá rád krémové polievky a tekvicovú polievku už vôbec nie. Lenže. Niekedy sa stane, že niečo odmieta len preto, lebo má zafixované že to nemá rád. Pritom, ked mu nepoviem, že na tanieri je to, čo "nemá rád", tak to zje. Takže som vymyslela na neho fintu. Urobím tekvicové muffiny a nepoviem mu z čoho sú robené. A tak sa aj stalo.

Muffiny dopadli výborne, cesto bolo chutné a mäkkučké, na vrch som nastriekala plnku z krémového syra ochutenú škoricou a muškátovým orieškom. Užasne voňali. Drahý ich do neba vychvaľoval. Ešte že som mu nepovedala, z čoho sú... Dozvedel sa to asi až po 2 týždňoch a dobre sme sa na tom zasmiali.

Recept je "hrnčekový", takže veľmi jednoduchý. Tekvicové pyré som si pripravovala sama, ale aj to je veľmi ľahké.

Tekvicové muffiny
12ks
1 hrnček = cca 240 ml
ČL = čajová lyžička

1 hrnček hladkej múky
1/2 hnčeka práškovéh cukru
2 ČL prášku do pečiva
1 ČL mletej škorice
1/4 ČL mletého zázvoru
1/2 ČL mletého muškátového orieška
1/2 ČL soli
60g masla
1 hrnček tekvicového pyré
1/2 hrnčeka nesladeného kondenzovaného mlieka
1 vajce
1 ČL vanilky
1/2 hrnčeka hrozienok
 ---------
2 polievkové lyžice kryštálového cukru
1 ČL mletej škorice
1/4 lyžičky muškátového orieška
 ---------
125g masla
125g syru Philadelphia
200 g práškového cukru
vanilka, škorica a muškátový oriešok (podľa chuti)

  • Tekvicové pyré: na potrebný hrnček tekvicového pyré použijeme polovicu asi kilo a pol veľkej tekvice. Vyberieme zrniečka a nakrájame na mesiačiky aj s kožou a pečieme v rúre, asi 30-40 minút. Po upečení len lyžicou zozberáme upečenú dužinu a roztlačíme ju vidličkou, prípadne rozmixujeme.
  • Cesto: preosejeme múku, cukor, pridáme prášok do pečiva a všekto korenie a soľ. Primiešame na kúsky nakrájané maslo. V inej miske zmiešame tekvicové pyré, kondenzované mlieko, vajce a vanilku. 
  • Tekvicovú hmotu vlejeme do maslovej hmoty. Dobre zmiesime a pridáme hrozienka. 
  • Cesto naplníme do muffinovej formy vyloženej košíčkami (alebo vymastenej) tak, aby nám vyšlo 12 muffinov. Košíčky plníme asi do dvoch tretín. Každý muffin posypeme zmesou kryšťáloveho cukru a korenia.
  • Pečieme asi 25 minút pri 200 stupňoch. Necháme 15 minút chladnúť vo forme, až potom ich vyberieme. Po vychladnutí ozdobíme plnkou. 
  • Plnka: všetky suroviny spolu vyšľaháme do penista. Koreniny pridávame podľa vlastnej chuti.
             
xx

Mia

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...