10 February 2015

Černicový mandľový koláč


Nedávno som dostala od jednej čitateľky krásny e-mail, ktorý okrem toho, že ma veľmi potešil, tak ma 'upozornil', že som už dávno nič na blog nepridala. Fakt je, že som takmer 5 mesiacov nemala fotoaparát. Teraz už mám, nový, ale zatiaľ som ho ešte nevybalila z krabice... ale veľmi sa už na neho teším.


Dnes, ako som sa 'hrabala' v počítači, tak som našla fotky, ktoré som urobila ešte v septembri. Samozrejme, moja stará neresť - že som niečo upiekla a potom zapatrošila/zabudla recept spôsobila, že som ho nemohla uverejniť. No ale dala som sa do pátrania a recept som našla. 

Jedná sa o koláč k poobedňajšej káve, výborný, šťavnatý, neodolateľný. Určite dobrý i s iným ovocím. Treba len vyskúšať.



Černicový mandľový koláč 
(forma 20-26cm)

125g masla 
75g cukru
štipka soli
3 vajcia(M)
1 ČL citrónovej kôry
200g hladkej múky
100g mletých mandlí
1 ČL prášku do pečiva
125g smotany 

500g černíc

2 vajcia(M)
50g cukru
150g crème fraîche
1/4 ČL mletej škorice
mandľové plátky

ČL = čajová lyžíčka

  • Maslo, cukor a soľ vymiešame dohladka. Jedno po druhom vmiešame vajcia. Múku preosejeme a zmiešame s práškom do pečiva, mandľami, citrónovou a pomarančovou kôrou. Na striedačku so smotanou primiešame k maslovej hmote. 
  • Cesto vlejeme do vymastenej formy (ja som použila 20cm formu).
  • Poukladáme na neho očistené černice. 
  • Vajcia a cukor zmiešame, pridáme crème fraîche a škoricu. Pripravený koláč polejeme touto zmesou a pečieme v predohriatej rúre na 180°C asi 45-50 minút. 
  • Ešte teplý koláč posypeme nasucho opraženými mandľovými lupienkami. Necháme vo forme asi 10 minút vychladnúť, až potom koláč z nej vyberieme. Posypeme práškovým cukrom. 
Koláč je veľmi šťavnatý, ale môžeme ho i tak podávať s dobre vyšľahanou šľahačkou.

Nasucho opražené madľové lupienky: teflonovú panvicu rozohrejeme, vysypeme na ňu lupienky a zľahka ich opekáme. Pohybujeme pri tom panvicou i lupienkami, aby sa opiekli čo najrovnomernejšie.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...