28 July 2014

Čerešňový clafoutis


Ve1mi rada jedávam v lete vonku. Už som spomínala, že sme počas detstva bývali v rodinnom dome. Mali sme taký veľký prístrešok z viniča a pod ním sme stolovali celé leto. Nejlepšie to bolo v nedeľu, kedy sme sa naobedovali a zostali tam sedieť a debatovať až do popoludňajšieho dezertu, potom do olovrantu a kto chcel až do večere. Veľmi rada na to spomínam..


Nedávno sme mali s mojou sestrou diskusiu na túto tému a ona povedala, že to nemá rada, pretože vonku pred reštauráciou jej vadí, že jej okoloidúci "pozerajú do taniera", môže jej tam spadnúť špina, napríklad z vtáka(haha), sú tam muchy a včely a ešte mala jeden dôvod.. že je vonku príliš teplo? .. už neviem presne. 

Samozrejme, každému vyhovuje niečo iné, mne také veci nevadia a využijem každú príležitosť aby som mohla jesť vonku.



Clafoutis {klafuti} je tradičný francúzsky dezert. Pochádza z oblasti Limousin a pripravuje sa väčšinou z čerešní. S kôstkami, pretože tak čerešne nestratia svoju arómu.


Čerešňový Clafoutis robím každý rok niekoľkokrát. Je nenáročný na prípravu a veľmi chutný. Skúšala som už aj iné cesto s iným ovocím klik, ale ten originál pravý čerešňový mi chutí najviac.

Nedá sa to nazvať koláčom, pretože to má úplne inú konzistenciu, ako cesto, tak i konečný výsledok - takže je to skôr nákyp. Cesto je ako hustejšie palacinkové cesto a upečené je to niečo medzi koláčom a veľmi hrubou palacinkou.

Tentokrát som vybrala recept zobrazený na tejto krásnej ilustrácii od Lucile Prache


asi 500g čerešní

60g masla
250ml mlieka
125g cukru
4 vajcia
štipka soli 
80g múky

maslo na vymastenie formy
práškový cukor na posypanie
  • Maslo roztopíme a necháme vychladnúť.
  • Všetky suroviny dáme do misy a metličkou vymiešame hladké cesto. 
  • Formu vymastíme maslom a poukladáme do nej čerešne. Zalejeme cestom. 
  • Pečieme na 160C asi 30-35 minút - do zlatohneda. 

Po upečení posypeme práškovým cukrom. Podávame najlepšie ešte teplé.



Tak vidíte ako rýchlo sa Clafoutis urobí! Preto je výborným dezertom napr. na grilovačky. A kľudne môžete použiť aj iné ovocie.




Bon appétit,
Mia

3 comments:

  1. Krásný dezert a ta forma je kouzelná :) Moc se mi líbí

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dakujem!!
      Forma je znacka Urban Colors od Emile Henry. Kupena u nas online.

      Delete
  2. Dobrý deň,


    Všimli sme si, že máte veľa chutných receptov na Vášom blogu a chceli by sme Vám predstaviť našu novú webovú stránku www.mytaste.sk kde si naši užívatelia môžu vyberať z vyše 66 000 pozbieraných receptov. Na stránke sme vytvorili tiež rebríček Top blogov, kde nájdete všetky pridané blogy a môžete pridať aj ten Váš. My skopírujeme všetky recepty a používatelia ich potom môžu nájsť pomocou nášho vyhľadávača. Ak však kliknú na recept, tak ich presmeruje na Vašu stránku a tým pádom stúpne automaticky návštevnosť Vášej stránky. Nemusíte sa obávať, všetko Vám ponúkame úplne zadarmo.
    Mytaste.sk má svoje sesterské webové stránky na celom svete. Budeme veľmi radi keď sa stanete súčasťou tejto veľkej rodiny.
    V prípade že máte nejaké otázky obráťte sa na nás.

    S pozdravom,
    Tunde
    info@mytaste.sk

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...