07 August 2012

Clafou-čo? - Černicovy clafoutis


Clafoutis som prvýkrát našla v časopise Dobré jedlo niekedy v lete minulého roku. Hned som ho vyskúšala a aj sa do neho zamilovala. Musela som ale vysvetľovať, že to nie je koláč, ale skôr čosi ako nákyp a že "taký má byť". Videla som totiž pochybnosti na tvárach tých, ktorým som ho ponúkla. Vzhľad koláča, ale nezvyklá konzistencia, podobná crème brûlée. Trvala som na tom, že sa to je rovno z formy a teplé. A ešte k tomu ten názov. 

Klafu - čo?

Clafoutis je dezert francúzskych starých mám. Ľahučké cesto plné ovocia - najčastejšie čerešní. Tie klasické repecty sú s nevykôstkovanými čerešňami. Vraj to dodáva dezertu lepšiu aromu a šťava z čerešní nevytečie do cesta, ktoré je aj tak dosť vlhké. Pochádza z kraja Limousin, kde každá rodina vlastní svoj jedinečný recept.


Robí z vajec, mlieka - prípadne smotany, cukru a múky (alebo kukuričného škrobu). Čo je v mojom clafotis iné je to, že som použila marcipán. Ladí vynikajúco s kyselkavými (záhradnými) černicami, ktoré som tentokrát použila namiesto tradičných čerešní. Samozrejme môžete použiť akékoľvek ovocie, ktoré máte práve po ruke.



Černice zbožňujem. Teto rok dozreli akosi skorej, normálne sme ich zberali až koncom augusta, teraz boli už koncom júla. Raz som ich zavárala, tento rok skúšam aj džem, no a v koláčoch či bublaninách sú neodolateľné. Záhradné majú rovnakú chuť ako lesné, len sú trošku väčšie. Ich plody sú dokonca liečivé. 


Tento recept je z knihy mladého nemeckého TV kuchára Tima Mälzera - Born to cook. Nie je síce to tradičné clafoutis, cesto pred pečením i výsledok má 'koláčoidnú' konzistenciu. Ale chuti :)
Le clafoutis (aux Mûres)
100g marcipánu nasekaného na kúsky
150ml plnotučného mlieka
4 vajcia veľkosti M
50g cukru
25g múky
50g škrobu
štipka soli
černice
práškový cukor na posypanie
  • Rúru predhrejeme na 180 stupňov.
  • Marcipán rozmixujeme v mlieku.
  • Zo 4 bielkov, asi 20g cukru a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
  • 4 žltka vyšľaháme s 30g cukru do penista.
  • Múku zmiešame so škrobom a primiešame do žltkovej hmoty.Pridáme marcipánové mlieko a opatrne vmiešame sneh.
  • Cesto nalejem do formy a pokladieme ho černicami.
  • Pečieme asi 20 minút. Po upečení posypeme práškovým cukrom.

xx
Mia

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...