30 August 2012

Nektarinkovy frangipane tart


Keď chcem urobiť nejaký rýchly dezert, koláč z lístkového cesta je to najľahšie, čo sa dá urobiť. Z kupovaného lístkového cesta samozrejme. Zatiaľ som nerobila lístkové cesto doma, určite to raz skúsim.. ale s kupovanym som takmer vždy spokojná.

Normálne to robím tak, že lístkové cesto natriem natenúčko domácim džemom, poukladám na neho ovocie, ktoré práve máme doma, ochutím škoricou, prípadne posypem orechami a za 20 minút je koláč hotový.



Keď chcem pripraviť lepšiu verziu, tak dám pod ovocie frangipane, mandľovú plnku. No a kombinácia, ktorú vám tu ponúkam, to sa nedá ani opísať, ako chutí. Niečo tak dobré som už dávno nejedla.

Frangipane je francúzska plnka, alebo krém, neviem presne, ktoré je ten náš správny názov. Robí sa z mletých lúpaných mandlí. Tie u nás málokde dostať, takže vám poradím, že najľahšie mandle olúpete tak, že celé mandle zalejete vriacou vodou, necháte chvíľu odstáť a potom už kožka z mandlí sama odskakuje. Potom treba mandle dobre osušiť a pomlieť. Zmiešate maslo, cukor, mandle, trošku múky a vajcia a frangipane je na svete.


Nektarinkový frangipane tart 

2-3 veľké nektarinky
1 rozvaľkané lístkové cesto


75g lúpaných mletých mandlí

10g hladkej múky
90g cukru
85g masla
1 vajce veľkosť L

vajce na potretie
plátky mandlí na ozdobu

  • Z lísktového cesta vykrojíme kruh o niečo väčší ako máme formu. Vložíme ho do formy vyloženej pečiacim papierom. Okraje zahneme dovnútra. Dno popicháme vidličkou.
  • Na frangipane vymiešame maslo s cukrom, pridáme mandle, múku, vajce a mixerom vysľaháme na hladkú hmotu. Rozotrieme ho na pripravené cesto. 
  • Nektarinky očistíme a pokrájame na mesiačiky. Poukladáme ich dookola na plnku. 
  • Okraje potrieme rozšľahaným vajcom.
  • Pečieme v na 200°C vyhriatej rúre asi 25-30min.
  • Po vybratí z rúry posypeme nasucho opraženými mandľovými plátkami. 

Nasucho opražené mandľové plátky urobíme tak, že suchú panvicu rozohrejeme na ohni, dáme na ňu mandľové plátky a opekáme ich. Panvicou pritom pohybujeme, aby sa nám plátky opražili rovnomerne.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...