21 April 2014

Čokoládová torta a jedlé kvety

Scroll down for recipe in English.


Konečne je tu jar! Hoci tá zima tento rok vôbec nebola zimou v pravom slova zmysle, na jar sa vždy teším ako malé dieťa. Zbožňujem rozkvitnuté záhrady, lúky a ovocné sady. 

Jednou z príjemných vlastností kvetov je aj to, že sa dajú použiť na ozdobovanie dezertov. Alebo ich môžeme dať do šalátov, robiť z nich želé, džemy  alebo octy.


Kvety v gastronómii začali používať Číňania, Gréci či Rimania už pred tisíckami rokov - známe su napr. vyprážané dyňové kvety v talianskej kuchyni alebo ružové lupienky v indickej.

Určite by vás prekvapilo, ktoré všetky kvety sa dajú jesť: napr. kvety nechtíka, bazy čiernej, púpavy, kamilky, chryzantémy, ruže, sedmokrásky, prvosienky, jazmínu, levandule, orgovánu, pivonky, kvety jablone, sirôtky, či moje obľúbené fialky a mnoho ďalších.
   

Jedlé kvety môžeme použiť v 'surovom' stave, sušené, alebo ich môžeme kandizovať/kryštalizovať. Krásne vyniknú práve kryštalizované fialky, sirôtky a ruže. Rozhodne urobia vaše dezerty neobyčajnými.

Kvety sa kryštalizujú veľmi jednoducho, akurát to je trochu zdĺhavá práca. Potrebujeme k tomu:



bielko 
plochý štetec  
jemný kryštálový cukor (krupicový) 


Bielko rozšľaháme vidličkou do penista. Štetcom natierame kvietky bielkom. Posypeme cukrom a necháme usušiť. 

Ak si kvietky nedopestujeme sami, zbierame ich samozrejme tam, kde nemôžu byť postriekané. Na jedenie nepoužívajte kvety kupované v kvetinárstvach alebo záhradníctvach. Pred použitím kvety najprv umyjeme a necháme usušiť. 


Na úžasnú tortu, ktorú som upiekla som použila krásne voňavé fialky. Skúsila som ich aj kandizovať a naozaj boli veľmi pekné.




Tá úžasná torta je 'Suzys cake' (Zuzkina torta) z knihy "Chocolate Desserts by Pierre Hermé" od Dorie Greenspan. Je veľmi ľahká a veľmi čokoládová. Ide do nej len päť ingrediencií (čo ja zbožňujem). Pierre ju vytvoril pre svoju blízku priateľku, modelku Suzy Palatin.


Suzy's cake - Zuzkina čokoládová torta


250g kvalitnej horkej čokolády 
250g masla 
200g cukru 
4 veľké vajcia
70g hladkej múky

šľahačka
jedlé kvety

  • Rúru si predohrejeme na 180°C.
  • Tortovú formu (moja mala 20cm) vymastíme a vysypeme múkou.
  • Čokoládu nalámeme na malé kúsky a vo vodnom kúpeli ju rozpustíme (voda nesmie vrieť!). Necháme ju vychladnúť (nie stuhnúť!).
  • Maslo s cukrom šľaháme mixerom na strednej rýchlosti až pokým nemáme hladký krém (asi 4min).
  • Pridávame po jednom vajcia a hmotu vždy mixujeme asi minútu po pridaní každého vajca.
  • Mixer znížime na nízke obrátky a pridáme rozpustenú čokoládu.
  • Gumenou stierkou opatrne vmiešame múku. Vznikne nám hladké husté cesto, ktoré vyzerá ako čokoládová plnka (a najradšej by ste tým niečo naplnili :))
  • Cesto vlejeme do formy a pečieme asi 30min.
  • Upečený korpus necháme vychladnúť vo forme, potom ho preložíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
  • Podávame so šľahačkou a čerstvými alebo kandizovanými kvetmi (prípadne čerstvým ovocím).
Môže sa stať, že nám vrch koláča praskne, čo nie je na závadu. Skúšku špajdlou robiť nemôžeme, pretože koláč zostane v strede veľmi vlhký - a taký ho práve chceme.
Ak by vám koláč nechcel ísť z formy, dajte ho aj vo forme na hodinu-dve vychladnúť do chladničky.
Podávaný koláč má mať izbovú teplotu. Na druhý deň je ešte lepší.





Suzy’s cake
from Chocolate desserts by Pierre Hermé


250g bittersweet chocolate, chopped
250g unsalted butter
200g sugar
4 large eggs
70g all-purpose flour



  • Center a rack in the oven and preheat the oven to 180ºC.
  • Butter a 20cm round cake pan, butter and dust the inside of the pan with flour.
  • Place the chocolate in a heatproof bowl over simmering water and heat until the chocolate is melted. Set the chocolate aside to cool.
  • Put the butter and sugar in the bowl of a mixer and beat on medium speed for about 4 minutes, until the butter is creamy. Add the eggs one at a time, beating for about 1 minute after each addition. Reduce the mixer speed to low, pour in the cooled chocolate. Fold in the flour with a rubber spatula. You’ll have a thick, smooth, satiny batter that looks like chocolate frosting.
  • Scrape the batter into the pan and slide the pan into the oven. Bake for about 30 minutes or until the cake rises slightly and the top has lost its sheen. The top may crack a bit and the cake may not look entirely set in the center; when you test the cake by inserting a slender knife into the center, the knife will come out lightly streaked with batter, which is what you want. Transfer the cake to a rack to cool.
  • When the cake has cooled, chill it in the refrigerator for an hour or two to make it easy to unmould. Turn the cake out, invert onto a serving platter so that it is right side up. Allow the cake to come to room temperature before slicing and serving.
  • Serve with whipped cream and edible flowers (violets).




xx
Mia

1 comment:

  1. Mia, kvety som ešte nejedla...určite vyskúšam.
    Jana

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...