19 December 2013

Karamelovo-pekanové vianočné keksíky


V nedeľu som konečne začala piecť k Vianociam. S mamou sme vzdy začínali týždeň popredu a ja - ako takmer so všetkým - zostávam pri tejto tradícii. Napriek tomu mám pečivo vždy dostatočne mäkké a aspoň sa nezje popredu :)


Rada skúšam nové veci, nové a netradičné recepty, ale čo sa týka Vianoc som za tradície. Neviem si predstaviť, že by sme k Vianociam nepiekli alebo že by sme jedli kupované dobošky alebo punčáky (ako niekto koho poznám :)) Na Vianoce musí byť dom prevoňaný škoricou, vanilkou, mletými orechami, čokoládou, mandľami.. Takže na stole vždy musíme mať domáce vanilkové rožky, čokoládovo-orechové srdiečka, linecké kolieska, medvedie tlapky atd. Ale k tomu tradičnému rada vyskúšam aj niečo nové.


Minulý týždeň som pozerala RTL a v jednom programe tam súťažili o najlepšie vianočné pečivo. Veľmi vychvaľované boli Toffee-Küschen, malé kakaové keksíky, obalené v para orechoch, plnené karamelom. Presne moja obľúbená kombinaácia! Plus - tu môžem využiť moju karamlovú omáčku! Keď som videla konečný produkt, tak sa mi zdalo, že ho poznám - z amerických blogov! Tam ale používajú pekanové orechy a tie som ich použila aj ja.


Pekanové orechy, ktoré sú plodom orechovca pekanového(Carya illinoinensis), patria k exotickým orechom. Pochádzajú z juhovýchodnej časti severnej Ameriky, kde sú súčasťou pôvodného zalesnenia. Tento orech je oválny, hladký, s veľkosťou 3 – 6 cm. Jadrá pekanov sa podobajú jadrám vlašských orechov, majú však o niečo jemnejšiu, maslovú chuť.


Tento recept je z knihy "Gifts from the Christmas kitchen" z r.1997. Thumbprints sa robia veľmi ľahko, netreba nič vykrajovať, vyrobíme len guličky z hneteného cesta a tie pritlačíme palcom - odtiaľ názov thumbprints - a ten odtlačok naplníme. Originál sa thumbprints robia s džemom. Nie je to americká záležitosť, niečo podobné je známe napr. aj zo Švédska ako Hallongrottor (Malinové jaskyne). A pretože ich názov mi v slovenčine znie dosť čudne, tak som ich trošku 'premenovala'.

   Karamelovo-pekanové vianočné keksíky
   recept na cca 25ks
125g masla
120g cukru
1 žĺtok
2 lyžice mlieka
1lyžička vanilkového extraktu
125g hladkej múky
40g kakaa
1/4 lyžičky soli

bielok
100g pekanových orechov

karamelová omáčka klik 
alebo
15ks mäkkých karamelových cukríkov
4 lyžice smotany

čokoládová kuvertúra na poliatie

  • Maslo vymiešame s cukrom do penista. Zašľaháme do neho žĺtok, mlieko a vanilku. Múku zmiešame s kakaom a soľou a pridáme do cesta, spolu zhnetieme. Zabalíme do fólie a uložíme do chladničky minimálne na 2 hodiny, najlepšie cez noc. 
  • Rúru predohrejem na 180°C. Pekanové orechy posekáme nadrobno. Bielok prešľaháme do penista. Z cesta vytvoríme malé guľky, o priemere asi 2-2,5cm. Namáčame ich v bielku a potom ich 'povaľkáme'v orechoch. Uložíme na plech pokrytý papierom na pečenie. Do stredu každej guľky palcom (alebo nejakou pomôckou) urobíme jamku. Pečieme 12-14 minút.
  • Ak máme urobenú karamelovú omáčku, tak ju mierne zohrejeme vo vodnom kúpeli. Ak ju nemáme, tak dáme cukríky so smotanou do hrnca, pomaly zohrejeme a premiešame. 
  • Keď keksíky vyberieme z rúry, jamky ešte raz pritlačíme. Ešte teplé naplníme karamelom a necháme vychladnúť. 
  • Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Vychladnuté kekse ňou v tenkých prúžkoch polejeme.
Ak keksíky hneď nezjeme, tak ich skladujeme v chlade v plechovej dóze.


Voňajú úžasne a ešte lepšie chutia! Vyskúšajte!


xx
Mia

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...