06 January 2014

Galette des Rois


Na 'Troch kráľov' končia sviatky. Sviatky, kedy sme mali stoly plné špeciálnych menu a rozličných dobrôt. Vyvrcholilo to Silvestrom a slávnostným novoročným obedom - a samozrejme, predsavzatiami, že všetko čo sme cez sviatky nabrali zase zhodíme:), ale nejako sa zabudlo na sviatok Troch kráľov.  

Študovala som na internete, či sa v niektorých našich regiónoch pripravuje niečo špeciálne, ale nič som nenašla. Iba to, že niektorí ľudia na Troch kráľov jedia takú istú večeru ako na Štedrý večer. Takže nijaké špeciálne 'trojkráľové' jedlo nemáme.


Keby sme boli v prvý januárový týždeň vo Francúzsku, tak po každom jedle by sme mali ako dezert Galette des Rois (Kráľovský koláč). Pečie sa pri príložitosti Epiphany (u nás sviatok Troch kráľov).

Je to veľmi jednoduchý koláč z lístkového cesta, plnený frangipane - mandľovým krémom. Tradične sa do neho schová feve - malá porcelánová figúrka a na vrch sa položí zlatá papierová koruna. Kto dostane kúsok, v ktorom je feve, ten dostáva tú papierovú korunu a stáva sa 'kráľom dňa'.

Okrem tradičnej mandľovej plnky sa aj Galette des Rois plní napr. pistáciovým krémom, kandizovaným ovocím, alebo dokonca čokoládou.


Galette des Rois
recept podľa LeMonde

450g chladeného lístkového cesta (alebo 2ks rozvaľkaného)
100g masla
100g cukru
100g najemno namletých lúpaných mandlí
2 vajcia
trošku rumu alebo mandľovej arómy

vajce s troškou vody na potretie
cukrová voda na potretie

  • Najprv si pripravíme plnku: mäkké maslo vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme po jednom vajcia. Keď sú dobre zašľahané, pridáme ostatné ingrediencie a dobre premiešame.
  • Cesto rozvaľkáme a vykrojíme z neho dva kruhy, jeden s priemerom 23cm, druhý asi o 2 cm väčší. 
  • Na menší kruh opatrne nanesieme plnku, 2cm od okrajov vynecháme. Na jedno miesto vložíme nejakú malú figúrku, príp. celú mandľu. 
  • Okraje potrieme vajcom rozšľahaným s vodou. Na vrch položíme väčší kruh. Okraje dobre pritlačíme. Ukazovákom ľavej ruky pritláčame okraj a nožom trošku nakrajujeme (viď video). 
  • V strede urobíme malú dierku. Celý koláč (okrem okrajov) potrieme rozšľahaným vajcom a navrchu ozdobíme zárezmi nožom. 
  • Rúru predohrejeme na 200°C. Plech vypláchneme vodou a položíme na neho galette. Pečieme 10 minút, potom teplotu znížíme na 180°C a pečieme pokým galette nie je pekná hnedá, asi 20 minút. V polovici pečenia potrieme cukrovou vodou, aby sa nám pekne leskla.
  • Po vybratí z rúry nám trochu "spadne", čo je normálne. Podávame najlepšíe ešte teplú.
Pozn: Ak kúpite rozvaľkané cestá, tak ich môžete použiť aj celé, ale potom musíte urobiť asi o 1/3 viac plnky.



      Ilustrácia: commeunefrancaise.com 

Ja som s mojou na prvýkrát celkom spokojná, iba tie ozdoby mám také oh-la-la. Že ju mám na jednej strane vyššiu je už problém mojej rúry. Pred podávaním som ju trošku posypala cukrom. Chutila úžasne. Na budúci rok robím znova! Alebo možno aj skorej :)



Toto sú kvety čemerice čiernej (Helleborus niger), ktorá sa ľudovo nazýva aj 'vianočná ruža' alebo 'snežná ruža'. Kvitne v zime a je nádhernou dekoráciou zimnej záhrady alebo zimného aranžmánu.



Vive le roi! :)

xx
Mia


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...