08 August 2013

Takmer bez receptu - Ovocné crumble

Zlé jazyky hovoria, že crumble pečie len ten, kto nevie upiecť poriadny koláč. Ja môžem povedať, že koláč upiecť viem, aj poriadny, napriek tomu crumble robim rada. Je rýchlo urobené, chutné, a môžem ho robiť bez ohľadu na sezónu. Keď sa môj drahý spýtal: "Dnes nepečieme?" tak stačilo, aby som pripravila ovocie, drobenku/posýpku a do hodiny sme mali hotový koláč. V lete z akéhokoľvek ovocia, v zime z jabĺk.


Crumble (v Amerike tiež 'crisp') je taký 'koláč bez cesta'. Originál pochádza z Veľkej Británie a recept v tlačenej podobe sa prvýkrát objavil niekedy okolo roku 1950 v Amerike, hoci encyklopecia 'The Oxford Companion to Food' predpokladá, že crumble má pôvod v druhej svetovej vojne, kedy bol nedostatok jedla, ako rýchla a ľahká alternatíva pečených dezertov a k jeho príprave sa používalo čokoľvek bolo vtedy poruke.


Základom crumble sú len štyri ingrediencie: ovocie, maslo, cukor a múka. Pečie sa v rúre, pokým nie je posýpka zlato-hnedá a chrumkavá. Podáva sa so šľahačkou, zmrzlinou alebo vanilkovou omáčkou ako teplý dezert.

Známi kuchári sa predbiehajú vo vytvorení 'perfektného' crumble, pridávaním napr. ovsených vločiek, muscovado cukru, mandlí, orechov, dokonca vody do posýpky. Nigella Lawson tvrdí, že posýpka je lepšia, keď sa vloží pred použitím na 10 minút do mrazničky. Dáva to zmysel keď vezmeme do úvahy, že posýpka je vlastne cesto na sušienky a to sa pred použitím tiež dáva vychladiť.



Nigella tiež tvrdí, že robenie drobenky ručne ju vytvorí krásnu hrudkovitú, naproti tomu posýpka robená v mixeri má len malé hrudky, takže konečný výsledok je hladká hmota namiesto hrudkovitej. Ale úprimne - chcel by sa vám kvôli troche drobenky špiniť mixer?
Okrem už spomenutých ingrediencií môžeme pridať korenie, napr. škoricu - do jablkového crumble - prípadne zázvor, muškátový oriešok, alebo čokoľvek podľa vašej vlatnej chuti. Niektoré recepty majú v posýpke dokonca prášok do pečiva - dôvod toho naozej nechápem. Iní doporučujú tvrdšie ovocie ako jablká alebo rebarboru predvariť. Ja som robila jablčné crumble už niekoľkokrát, nikdy som nepredvárala a bolo super.





Keďže dobrou kombináciou ku kôstkovému ovociu sú mandle, použila som aj ja na moje marhuľovo-čerešňového crumble mleté mandle. Drobenka je podľa receptu Donalda Skehan v časopise Delicious marec 2013. Tu uvádzam presne recept z časopisu, ale ja som robila "od oka", myslím, že som nedala tak veľa masla ani cukru. Nakoniec - kto už potrebuje na crumble recept? :)

Marhuľovo-čerešňové crumble


3/4 kg marhúľ
1/2 kg čerešní
1 lyžica citrónovej šťavy

200g studeného masla
150g hladkej múky 
175g jemného kryštálového cukru 
150g mletých mandlí

vanilková zmrzlina

  • Rúru predohrejeme na 190°C.
  • Pripravíme si posýpku: medzi prstami "žmolíme" dohromady maslo, múku, mandle a cukor, pokým sa nám nevytvoria malé hrudky. Odložíme do chladničky.
  • Pripravíme si ovocie - odkôstkujeme a marhule pokrájame na štvrtinky.
  • Vložíme do veľkej (alebo viacerych malých) ohňovzdornej misy, pridáme citrónovú šťavu a posypeme pripravenou posýpkou. 
  • Pečieme asi 40 minút alebo pokým nie je posýpka zlato-hnedej farby a ovocie pod ňou "buble". 
  • Podávame teplé s kopčekom vanilkovej zmrzliny.
     
    ...už nevládzeme :)

xx
Mia

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...