12 April 2013

Hrušky pošírované v ružovom víne


Vonku už(konečne)začína jar a ja tu mám jeden zabudnutý post ešte z jesene. Celú zimu som nemala čas na svoj blog, mala som veľa práce, veľa času som trávila cestovaním (do práce), takže blog bol na nejaký čas stranou. Ale snáď sa to teraz zlepší.


Kedže moje hrušky pošírované v červenom víne mali veľký úspech, rozhodla som sa skúsiť pošírovanie aj v ružovom. Použila som White Zinfandel z Kalifornie, svieže ružové víno s výraznou arómou po jahodách. Bolo to tiež veľmi dobré a osviežujúce. Ale mne osobne viac chutí červené víno a preto aj hrušky pošírovaé v červenom víne mi chutili viac. Tento dezert je, rovnako ako ružové víno, skôr letný, sladší.



Hrušky pošírované v ružovom víne

4 väčšie hrušky
1 fľaša 'rosé' vína
pol šálky (125ml) kryštálového cukru
kúsok citrónovej kôry (bio)
1 vanilkový lusk 
1 palička škorice 

crème fraîche
  • V širšom hrnci zmiešame víno, cukor, citrónov kôru a škoricu. Privedieme do varu a varíme pokým sa cukor nerozpustí. Znížime oheň a varíme ešte asi 2 minúty, aby sa spojili chute. 
  • Medzitým ošúpeme hrušky, ale necháme ich celé aj so stopkami. Odrežeme kúsok každej hrušky zospodu tak, aby mohli "sedieť".
  • Hrušky ponoríme do variaceho sa vína a na miernom ohni pošírujeme asi 20 minút (alebo i dlhšie, záleží od toho, aké zrelé sú hrušky). Víno aj s hruškami necháme vychladnúť, aby dostali peknú ružovú farbu. 
  • Po vychladnutí hrušky opatrne vyberieme. Víno znova zahrejeme a pomaly varíme až pokým sa nezredukuje na sirupovitú tekutinu. Citrónovú kôru, vanilku a škoricu vyberieme. 
  • Hrušky servírujeme poliate teplým sirupom s lyžičkou crème fraîche. Druhá možnosť je, že hrušky aj so sirupom necháme vychladiť v chladničke a podávame ako studený dezert.
Pozn: crème fraîche značkPrésident dostat v Tescu


..a ešte pár mojich jesenných impresií:





Tak pekné slnečné jarné dni. A budúci post bude už určite jarný :)


xx
Mia

2 comments:

  1. krasa! davam bod na foodblogy.cz!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dakujem!! Aj mne sa tvoj blok paci, davam srdiecko! :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...