05 July 2012

J'aime la galette - Rebarborový koláč

U rodičov v záhrade sme mali rebarboru, ale nikdy sme z nej nič nerobili. Ako deti sme nanajvyš ošúpali ružové stonky, "namáčali" ich do kryštálového cukru a tak jedli. Surové. Bolo to kyslé ako fras. Nikdy by ma nenapadlo, ze raz budem mať rebarboru rada.



V poslednej dobe - hlavne v zahraničí - som si všimla, že rebarbora je akosi "v móde". Robia sa z nej rôzne koláče, crumbles, dezerty a džemy, napriek tomu, že je to vlastne zelenina.

Ja som rebarboru "objavila" až tento rok. Neviem, či sa stane mojou obľúbenou, každopádne nejaký ten koláč každý rok určite upečiem. 

Môj recept som našla na www.bonappetit.com. Galette je francúzsky koláč z Bretónska, najznámejšia je asi Galette des rois, ktorá sa pripravuje na Troch kráľov. Galette môže byť ako sladká, tak i slaná. No a moja prvá bola sladká, hoci so zeleninou :)

Rebarborová galette s crème fraîche

160g múky
1 lyžica cukru
1/4 lyžičky soli
100g vychladeného masla
2 lyžice ľadovej vody

asi 400g rebarbory, nakrájanej na 5cm pásiky
240g kryštálového cukru
30g masla, nakrájaného na kocky
1 rozšľahaný žltok

crème fraîche
  • Na doske zmiešame múku, cuko a soľ. Pridáme na kocky nakrájané maslo. Mrvíme medzi prstami, až nám vznikne niečo ako mrvenička. Pridáme ľadovú vodu a uhnetieme cesto.
  • Urobíme z neho malý bochník a uložíme ho na 2 hodiny do chladničky. Po vybratí z chladničky cesto necháme 10 minút pri izbovej teplote zmäknúť. 
  • Nakrájanú rebarboru zmiešame v miske s cukrom a necháme postáť asi 30 minút. 
  • Rúru zohrejeme na 180 stupňov. Pripravíme si pečiaci papier a posypeme ho múkou. Cesto rozvaľkáme na veľkosť asi 30cm, preložíme ho na papier. Na cesto rovnomerne rozložíme rebarboru, vynecháme asi 3cm okraje. Zľahka preložíme okraje cesta na rebarboru. 
  • Rebarboru posypeme 2 lyžicami kryštáľového cukru a poukladáme na ňu kocky masla. Okraje potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme troškou kryštáľového cukru. 
  • Galette pečieme dohneda a pokým nie je rebarbora mäkká. 
Pozn: Crème fraîche značky President dostať v Tescu 



Podávame s lyžicou crème fraîche.























xx

Mia

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...