24 June 2012

Nocino - Orechový likér


Nocino je taliansky likér z oblasti Emilia-Romagna, robený z nezrelých vlašských orechov.  Údajne pochádza ešte z dôb Keltov. Niekde sa volá aj Ratafia - v tom prípade je pri výrobe použitá Grappa.


Ani neviem, kde som k nemu prišla a čím mi bol lákavý, každopádne som ho sama pripravila. Minulý rok o tomto čase som sa vybrala do terénu a natrhala zelené orechy. Vraj sa musia trhať presne  24.6. na Jána (San Giovanni Tag), potom je likér najlepší. Pri práci treba použiť gumené rukavice, pretože zelené orechy sfarbujú kožu na čierno.

Každý kto Nocino vyrába má, samozrejme, svoj recept, o ktorom tvrdí, že je ten najlepší. Ja som moj recept našla v knihe Davida Lebovitza "Ready for dessert" a trochu som ho upravila podľa receptov na webe. Príprava je trochu zdlhavá, lebo orechy sa musia dlho vyluhovať, ale inak nie je s tým veľa práce.

Likér je veľmi tmavý a má korenistú príchuť. Môžete ho piť samotný, alebo este lepšie chutí na nejakom dezerte, výborná je vanilková zmrzlina poliata Nocinom.



Nocino (taliansky orechový likér)

30 zelených orechov
2 celé škorice
5 klinčekov
1/2 muškátového orieška, nastrúhaná
2 vanilkové lusky, pozdlžne rozkrojené
500g cukru
1 l vodky
  • Okolo 24.júna natrháme zelené orechy. Umyté ich rozštvrtíme a vložíme do veľkého zaváracieho pohára, pridáme koreniny, cukor a zalejeme vodkou.  
  • Pohár dáme na 40 dní na slnko. Denne potrasieme. 
  • Po tomto čase uložíme pohár na chladné miesto na 3 mesiace. Občas potrasieme. 
  • Po 3 mesiacoch vyberieme orechy i koreniny, prefiltrujeme a necháme ešte 2 mesiace stáť. 
  • Naplníme do fliaš.
Po 24 hodinách:



ALLA SALUTE!!


xx


Mia

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...