17 May 2012

Špargľové risotto s mätou




Je máj, to znamená, že začína "Spargelzeit". Špargľa u nás nie je veľmi bežnou zeleninou. Ale keby ste boli v tomto čase v Nemecku, tak kam pozriete, vidíte šparľu. Bielu, zelenú, tenkú, hrubú. 
Ja osobne mám radšej zelenú. Ale s holandskou omáčkou je vynikajúca aj biela. Len tá niekedy, ked je hrubá, zvykne byť drevnatá. Preto som si na moje risotto vybrala tenšiu špargľu.

Risotto som prvý krát jedla pred pár rokmi v pravej talianskej reštaurácii a nechápavo som pozerala, čo mi to dali za kašu :) No ale ked som ho ochutnala, hned som sa doňho zamilovala.

Uvariť dobré risotto nie je také ťažké, ako sa o tom hovorí. Dôležité je použiť dobrú risotto-ryžu a neprevariť ho, ale servírovať s ryžou uvarenou "al dente". 


Risotto robievam často, zo všetkého možného. Ale aj úlne "holé", len s parmezánom je vynikajúce. Tentokrát som ho chcela vyskúšať so špargľou. Vybrala som recept je od Cornelie Poletto, sympatickej nemeckej "Sterneköchin". Poznám ju z veľmi dobrej, zábavnej a hlavne inšpiratívnej relácie "Lanz kocht".

Recept ma nesklamal, hoci bol trošku nezvyčajný (kombináciou ingrediencií), risotto chutilo úžasne. Doporučujem vyskúšať tieto úplne nové chute.


Špargľové risotto s mätou
2-3 porcie:
500g bielej špargle
trošku cukru
trošku soli
trošku citronovej šťavy

1 šalotka
 strúžik cesnaku
50g masla
200g risotto ryže (carnaroli, arborio)
50ml suchého bieleho vína
50g parmezánu
2 stonky mäty
  • Špargľu ošúpeme a odrežeme zdrevnatelé konce. Uložíme do čistej mokrej utierky. 
  • Šupy zo špargle dáme asi do 1l vody, pridáme trochu soli, cukru, citronovej šťavy a varíme asi 10 minút. Precedíme a špargľový vývar si odložíme na prípravu risotta. 
  • Šalotku a strúčik cesnaku ošúpeme a nasekáme nadrobno. Špargľu, okrem asi 5cm koncov, nakrájame na kúsky. Špargľové konce dáme do vody ochutenej soľou a troškou cukru a pomaly povaríme na veľmi miernom ohni. 
  • V hrubostennom hrnci rozpustíme 2 lyžice masla, pridáme šalotku, cesnak a podusíme ich do sklovita. Prisypeme suchú ryžu, kúsky špargle a trochu opečieme. Zalejeme vínom. Neustále miešame. Postupne pridávame po naberačkách špargľový vývar. Vždy ked sa tekutina vsiakne, pridáme dalšiu naberačku vývaru. Opakujeme, pokým ryža nie je uvarená "al dente". Trvá to 15-20 minút. Risotto musí mať krémovitú konzistenciu. 
  • Parmezán nastrúhame najemno. Mätu opláchneme a nakrájame na kúsky. Vrcholček si necháme na ozdobu. Ked je risotto uvarené, odstavíme ho z ohňa, pridáme nastrúhaný parmezán a 2 lyžice masla. Ochutíme soľou a korením. Primiešame nakrájanú mätu. 
  • Risotto servírujeme na nahriatych tanieroch, ozdobíme uvarenými špargľovými špičkami a lístkami mäty.
xx
Mia

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...