19 February 2012

Will You Be My Valentine - Red velvet cupcakes


Trochu "s krížkom po funuse".. Nejako som nestihala, tak pridávam moje Valentínske cupcakes až teraz. 
Priznám sa, nemám veľmi rada tento sviatok. Patrím k tým, ktorí ho považujú za votrelca z Ameriky a oslavujeme ho len symbolicky. Ale tento rok som aj ja podľahla komerčnému tlaku a oslavovala aj valentínskym pečením pre môjho drahého.

Kedže sa jedná o americký sviatok, upiekla som americké Red velvet cupcakes. Napriek tomu, že dalšiu vec, ktorú nemám rada, sú americké recepty. Špeciálne tie ich strašne farebné zákusky a torty. Žila som nejaký čas v USA a môžem povedať, že jediné, čo mi tam chutilo bol cheescake a donuts (aj to nie všetky). Všetky ostatné koláče a torty boli otrasne "umelé", strašne farebné, plnky nejedlo maslové a neuvetiteľne sladké.

Napriek tomu, že nemám rada farbu v jedle, som dlho chcela vyskúšať Red velvet cake, resp. Red velvet cupcakes. Rozhodla som sa pre recept od Hummingbird Bakery. Recept som nasledovala úplne presne, len košíčky som naplnila do polovice, hoci v recepte sa hovorí, že sa majú naplniť do dvoch tretín. Napriek tomu sa mi cupcakes strašne zdvihli, tak, že som ich musela zrezávať, aby som ich mohla ozdobiť. Neviem, či bola chyba u mňa, (alebo máme proste inú sodu bicarbonu), ale chuťovo boli dobré, takže som im to potom odpustila :)

Jedinou zmenou, ktorú som urobila bolo to, že ja som nezdobila s cream-cheese frosting (pripadalo mi totiž nenormálne, aby na 125g syra išlo 300g cukru), tak som si krém urobila po svojom, z mascarpone, ktoré mám v plnkách radšej ako krémový syr. 


Red velvet cupcakes:
recept na 12 kusov
60g masla
150g kryštálového cukru
1 vajce
20g kakaa
40ml červenej potravinárskej farby
1/2 lyžičky vanilkového extraktu
120ml acidofilného mlieka 
150g múky
1/2 lyžičky sody bicarbony
1/2 lyžičky soli
1 a pol lyžičky bieleho vínneho octu

  • Maslo s cukrom vymiešame v mixeri na strednej rýchlosti do penista. 
  • Znížime rýchlosť mixera a pridáme vajce. Mixujeme, kým je to dobre  spojené.
  • V inej nádobe zmiešame kakao, potravinársku farbu a vanikový extrakt. Vytvoríme tuhú tmavú pastu.
  • Pastu pridáme k maslovému základu a mixujeme, pokým sa hmoty poriadne spoja. Zo strán misky priebežne zoškrabujeme zbytky farby do hmoty. 
  • Znížime rýchlosť mixera a pridáme polovicu acidofilného mlieka. Mixujeme dalej.Pridáme polovicu múky. Potom druhú polovicu mlieka a opäť polovicu múky. Pri vysokej rýchlosti mixujeme, pokým nie je masa rovnomerne hladká. 
  • Sodu bicarbonu a soľ zmiešame s octom a pri malej rýchlosti mixera pridáme k mase. 
  • Opäť zvýšime rýchlosť mixera a šľaháme ešte niekoľko minút. 
  • Cestom naplníme 12 košíčkov do dvoch tretín (ja som plnila len do polovice)a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 20 minút. 
  • Po vybratí z rúry cupcakes necháme asi 10 minút chladnúť vo forme, potom ich vyložíme na kuchynskú mriežku a necháme úplne vychladnúť. 
  • Ozdobíme krémom a posypeme omrvinkami z cesta. 

Krém:
125g mascarpone
50-100g masla
100g práškového cukru
trošku čerstvej postrúhanej citronovej kôry
  • Maslo vymiešame s cukrom dohladka a opatrne primiešame mascarpone. Ochutíme troškou citronovej kôry.
"Will you be my Valentine?"


xx
Mia

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...