08 February 2012

Orangettes au chocolat - Kandizovaná pomarančová kôra v čokoláde

Mám pomarančovú mániu. Tak poprvé je pomarančová sezóna a po druhé, v tejto nehoráznej zime mám zvýšenú potrebu vitamínov, takže pomaranče momentálne vyhrávajú. Pomarančová šťava, pomarančový šalát, pomarančový curd, pomarančový koláč..

Vždy som bola fanúšikom čokoládovo-pomarančovej kombinácie. Kupujem čokolády ochutené pomarančom, alebo s pomarančovou plnkou, čokoládovo-pomarančové jogurty, čokoládovo-pomarančové torty. Vo francúzskej confiserii som videla Orangettes, kandizovanú pomarančovú kôru v čokoláde. Predávajú dokonca aj celé mesiačiky kandizovaných pomarančov. To je asi náročnejšie na prípravu, ale raz to určite tiež skúsim. Vyzerá to totiž tak lákavo..
Pomarančová kôra skončí vždy v koši. Pritom sa z nej dá vytvoriť tak jednoduchá a tak milá sladkosť. Orangettes. Na prípravu veľmi jednoduché, iba časovo trošku náročné. 

Skúšala som dva recepty. Ako prvý bol tento recept. Pomarančová kôra sa kandizuje v sirupe 1:1 (pomer cukor:voda). Nebolo to zlé, ale výsledok sa mi zdal príliš sladký a stratil pomarančovú chuť. Našla som preto iný recept, Orangettes au chocolat podľa 82 ročnej dámy z La cuisine de MonicaOna použila sirup 1:2 a ochutila ho koreninami. Orangettes sú šťavnaté a voňajú krásne pomarančovo.



Kandizovaná pomarančová kôra v čokoláde


4-5 pomarančov

1/2 litra vody
250g cukru
1 struk vanilky
2 ks Badiánu
10 ks čierneho korenia
šťava z 1 citrona

tmavá čokoláda























    ru z pomarančov narežeme na pásiky široké asi pol centimetra. Odstránime väčšiu časť bielej dužiny.
  • Vložíme ich do hrnca s vodou a v čistej vode blanšírujeme asi 20 minút. Scedíme.
  • Pripravíme si sirup z vody, citronovej šťavy,  korenia (struk vanilky vyškrabeme a vhodíme ho celý do sirupu) a 1/4 množstva cukru. Na veľmi miernom ohni necháme 20 minút. Nemiešame, alebo len minimálne, pretože kôra je veľmi krehká.
  • Túto časť opakujeme, kým sa nám neminie cukor, t.j. ešte tri krát. 
  • Po dokončení pridávania cukru varíme - stále na veľmi miernom ohni - až kým už takmer nemáme žiadnu tekutinu. Monica hovorí, že 2 až 3 hodiny, ale u mňa to bolo teda oveľa menej (Možno preto, že som robila na plyne?)
  • Jednotlivé kúsky kandizovanej kôry vyberieme na kuchynskú mriežku a necháme schnúť do druhého dňa.
  • Na druhý deň roztopíme nad parou tmavú čokoládu a namáčame v nej Orangettes. Necháme uschnúť. (Doporučujem sušiť na papieri na pečenie. Ja som sušila na mriežke a tá mi urobila odspodu nepekné ryhy.)
Uschovávame - ak je čo - v kovovej dóze v chladničke.

Tu je presný návod od Monicy:



xxMia

4 comments:

  1. chci se zeptat na orangettes Když píšete že se to má vařit 3x tak se to pokaždé musí vyjmout nechat oschnout a znovu začít vařit ?
    Děkuji ! martina

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nie, nie, kora sa zo sirupu nevybera, len vzdy po 20 minutach sa prida dalsi cukor a vari sa to dalej (na velmi miernom ohni!)
      Robene tymto sposobom boli vyborne, nestihala som vyrabat, tak isli na odbyt.

      Delete
  2. Vyzera to fantasticky!!!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...