01 February 2014

Obrátený pomarančový koláč


Považujem sa za poriadkumilovného človeka. V kredenci mám poriadok, všetko otočené nálepkami dopredu. Kozmetika v kúpeľni vyzerá rovnako. V skriniach mám 'komínky' tričiek a pulovrov uložených podľa farieb. Topánky ktoré práve nenosím mám uložené v krabiciach. Knihy na polici uložené podľa žánru a veľkosti. Nechápem preto, prečo keď sa jedná o fotky alebo fotenie, tak mám v tom trochu chaos. Keď niekam idem s foťákom, tak som buď bez baterky, nabíjačky alebo karty. A keď aj niečo odfotím, tak to nedám hneď na poriadok, a tak to po čase väčšinou nemôžem nájsť. Tak ako tento koláč. Urobila som ho, odfotila a potom fotiek nebolo a nebolo. Až po roku (!) som ich objavila na zapatrošenej karte. Už sa mi ani veľmi nepáčia a zdajú sa mi neveľmi vydarené, no ale koláč je veľmi dobrý, takže vám ho zverejnim - aj s pôvodnými fotkami. 


Červené pomaranče sú jedno z najkrajších, najfotogenickejších ovocí. Dostať ich len v januári-februári, kedy je ich sezóna. Chutia asi rovnako ako normálne pomaranče, ale výzorovo ich tromfnú vždy.

Samozrejme tento koláč môžete robiť aj z normálnych pomarančov, len asi nebude taký krásne vyzerajúci ako z červených.

Nemám ho odfotený zboku - neviem prečo - môžem vam len povedať, že v mojej 20cm forme bol asi 6cm vysoký (pokiaľ si dobre pamätám ;)).


Obrátený koláč z červených pomarančov 
(20cm forma)

2 červené pomaranče (bio)

100ml červenej pomarančovej šťavy
200g kryštálového cukru  

200g masla
200g krupicového cukru
3 vajcia - veľkosť L
200g mletých lieskových orechov
60g hladkej múky 
2 ČL prášku do pečiva
125g bieleho jogurtu

  • Pomaranče pokrájame na tenké plátky. Okrúhlu (tortovú) formu vyložíme papierom na pečenie tak, že papier siaha až na steny. 
  • V hrnci zohrejeme pomarančovú šťavu s cukrom, počkáme, kým sa cukor rozpustí, pridáme pomarančové plátky a varíme na miernom ohni asi 10-15 minút (podľa hrúbky plátkov, nesmú sa nám rozpadať, kôra by mala zostať priesvitná). Pomaranče vyberieme na mriežku a sirup ak povaríme do zhustnutia na sirupovú konzistenciu. 
  • Vychladnuté plátky pomarančov poukladáme do formy. Začneme na okrajoch tak, že polovica plátku bude na hrane formy. Potom postupujeme smerom do stredu formy. Plátky sa nám môžu prekrývať, aby medzi nimi nevznikali medzery. 
  • V mise vymiešame maslo s cukrom. Po jednom pridávame vajcia a poriadne vyšľaháme. 
  • Múku, lieskovce a prášok do pečiva zmiešame spolu. Pridávame postupne do cesta, na striedačku s jogurtom. Už miešame len jemne. 
  • Cestom dáme na pripravené pomaranče a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C asi 50min (závisí od veľkosti formy; skúška špajdlou). 
  • Po upečení necháme asi 10min vychlanúť vo forme. Koláč vyklopíme a dáme dole papier. (Nemôžete s tým dlho čakať, pretože sa papier prilepí.) 
  • Koláč potrieme uvareným pomarančovým sirupom a necháme vychladnúť. Treba krájať s veľmi ostrým nožom. A pozor, lepí sa to.
  • Podávame s jogurtom.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...