26 August 2013

Amsterdam, my dear

V Amsterdame by som mohla žiť. Bola som tam už niekoľko krát a vždy ma očarí svojou atmosférou. Krásne domy, kanály, nádherné obchodíky, ľudia na bicykloch, 'chic' móda.

Každý už iste videl stovky fotiek Amsterdamu, takže ja vám vyberiem len pár takých 'iných', ktoré som urobila pri brázdení Amsterdamu na bicykli. Som blázon do starých bicyklov a tak je Amsterdam môj raj :)


De Bakkerswinkel-'Pekáreň'
je miesto, kde by každý milovník chleba a koláčov určite mal ísť.
Okrem toho sa tam parádne naraňajkujete alebo naobedujete.


V Amsterdame majú tri predajne, my chodievame do toho v centre, na Warmoesstraat 69. Vstúpite najprv do pekárne, na ľavej strane predávajú chlieb, tarty, scones, vlastné džemy a iné dobroty. Na pravej strane sa môžete pozerať, ako to pečú. A vzadu je reštaurácia. Teraz ho renovovali, podľa návrhu ich dvorného disajnéra  Piet Hein Eek, tak som zvedavá, ako ten nový bude vyzerať. Mne sa totiž ten starý náramne páčil. Bol super 'cosy', retro svetlá, starý nábytok, steny akoby neboli maľované už 20 rokov. Presne to sa mne páči. Zaujímavý je nielen interiér, ale aj jedálny lístok, farebný a plný obrázkov.


Ďalším mojim oľúbeným miestom je De Negen Straatjes('Deväť uličiek'), štvrť plná nádherných malých obchodíkov a barov.


 Jedna z deviatich uličiek: Wolvenstraat






  De Kaaskamer na Rustraat 7: syry, sary a samé syry

Moje tretie obľúbené miesto je Jordaan
Voľakedy štvrť pracujúcej triedy sa dnes stala jednou z najdrahších štvrtí Amsterdamu, kde bývajú umelci. Rembrandt tu (na Rozengracht) prežil posledné roky svojho života. Je to štvrť umeleckých galérií, špeciálnych obchodov, barov a trhov.

Na hranici Jordaanu na Rosengracht 229 je další z rajov pre mňa:
Obchod s nezvyčajným nábytkom, interiérovými doplnkami a dekoračnými predmetmi. Všetky predmety sú použité, ručne reštaurované, z prírodných materiálov.



Jedna z vecí, ktoré sa mi na na Amsterdame páči - každý nosí oblečené čo chce, kazdý si robí čo chce a nikto sa nad tým nepozastavuje. Títo ľudia si prosím vyniesli na chodník na ulicu stôl a obedovali tam. No a chodci ich pekne obchádzali. Cool, nie?


Viete o tom, že v Amsterdame odťahujú aj bicykle? Ja som to teda predtým nikdy nepočula!? Je tam toľko bicyklov, že nie je kde 'parkovať'. Moja kamatátka si odstavila bicykel tak,že trčal trošku na prechod pre chodcov. Celý deň sme boli na pláži v Zandvoorte a keď sme sa večer vrátili, bicykel bol fuč. Jeden pán nám povedal, že ho asi odtiahli a dal nám telefonne číslo na ktoré máme zavolať. A tak aj bolo. Od-tiah-nu-tý bicykel!!
Na druhý deň sme museli ísť von za Amsterdam a tam ho vyzdvihnúť. 
Toto je to miesto. Škoda že tie nevyzdvihnuté bicykle nepredávajú. Vraj ich dávajú na charitu.

Z 'organic' (po nasom 'bio') trhu - Noordermarkt, Jordaan  

 
   
Tradičné holandské Poffertjes - sú malinké lievančeky servírované s maslom a cukrom. Robia sa na špeciálnej panvici a majú ľahučkú špongiovitú štruktúru.
  
Croquettes - v Holandsku fastfood. 
Zjedia ich 350 milionov ročne.

Večera v indonézskej reštaurácii. 
V Amsterddame je veľa indonézskych reštaurácii, Indonézia bola totiž až do roku 1949 holandskou kolóniou.
Moja kamarátka sa toho ani nedotkla. Vraj to "vyzerá ako pomyje":)


Volendam Park v centre Amsterdamu
A inė.




Je toho ešte strašne veľa čo sa mi v Amsterdame páči, ale to by tento post bol nekonečný. Tak niekedy nabudúce, 
Amsterdam, my dear..
xx
Mia

2 comments:

  1. Úžasné recepty a krásne fotky, môžeš s nimi konkurovať Katie. Marhuľový lekvár s levanduľou na rok určite vyskúšam.
    Jana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem za kompliment!! Ale Katie budem ja môcť konkurovať tak za 100 rokov :)
      Marhuľový s levandulľou ťa nesklame. Len bohužiaľ nemožem potvrdiť, či vydrží celú zimu, my sme ho dovtedy všetok zjedli a tento rok som mala marhúľ málo.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...