23 July 2012

S vôňou Provence - Marhuľový džem s levanduľou


Minulú sobotu sme boli na vinohradníckom svahu na Starej hore v Pezinku na akcii Víno a levanduľa. Sme milovníkmi dobrého vína a sem nás prilákala ešte aj levanduľa, pretože som vôbec netušila, že sa tam pestuje. Dvadsať vystavovateľov vína v stánkoch medzi vinicami, guláš, fazuľovica, hudba. Celkom vydarená akcia.









No ale k levanduli: uprostred vinohradov vybudoval agrochemik Vladimíra Píš stredomorskú terasovitú záhradu. Z okolia nanosil kamene na terasy, nasadil stredomorskú vegetáciu. Na svahu rastie vyše sto stredomorských rastlín: mandľovníky, pínie, figovníky, cédre, stredomorská papraď, spartium, šalvia a hlavne Píšova láska  - levanduľa.





Bolo to krásne, nevedela som, čo mám skôr obdivovať. jediná škoda, ze levanduľa bola uz odkvitnutá, resp. vyblednutá, takže sme prišli o tú nádhernú farbu. Ale inak to bol neskutočný zážitok. A tá vôňa..


Použili ste už levanduľu v kuchyni? Alebo je to len niečo, čo dáte v sáčiku do skrine proti moliam? :)

Levanduľa je rôznorodá rastlina, ktorú môžete použiť ako na ochutenie nápojov, dezertov, zmrzliny, sorbetu, marinády na kurča, či do šalátového dresingu. Jedinú vec musíte dodržať: pretože je levanduľa veľmi aromatická, použite vždy lem malé množstvo.

Ja som takto levanduľu použila už viackrát. Minulý rok som napríklad robila nektárinkový džem s levanduľou. Moja sestra zjedla vtedy celý (malý) pohárik na posedenie - vraj - "Aký dobrý dezert!!" :)

No a robila som aj marhuľovo-mandľovo-levanduľový koláč a tam som to práve s levanduľou prepískla. Chutilo to trochu po levaduľovom mydle :)


Tento rok som dostala krásne marhule, takže rozhodnutie bolo jasné: bude to francúzsky marhuľový džem s levanduľou. Je úžasný. Ani nenachádzam slová na to, aby som ho opísala. Vyskúšajte, naozaj to stojí za to.



S varením džemov nemám žiadne skúsenosti (okrem toho spomínaného nektárinkového). Skúšala som preto teraz rôzne varianty. Zistila som, že väčšinou doporučované množstvo cukru - 1kg na kilo ovocia - je absolútne veľa. Ja som použila maximálne 700g - aj to mi je príliš sladké. S 500g na kilo marhúľ to bolo už lepšie. No a najlepšie dopadol môj levanduľový: tu som použila len 350g. Nepouživa sa žiadny konzervant okrem cukru, tak dúfam, ze vydrží.

Idem ešte vyskúšať tento Marhuľový džem z Burgundska (so zázvorom). Do toho ide dokonca len 220g cukru. Tak dám vedieť, ako to dopadlo.



Príprava marhuľového džemu s levanduľou nie je odlišná od normálneho varenia džemu, len sa do neho pred koncom varenia pridajú kvety levandule. No a na zvýraznenie chuti sa pridajú ešte jadrá z kôstok marhúľ. Získanie týchto "mandlí" z kôstok bolo pre mňa naozaj výzvou. Naozaj neviem, ako to Francúzi robia. Ja som sa s tým riadne natrápila.



Confiture d'abricots à la lavande
Marhuľový džeem s levanduľou - bez želírovacieho cukru 

1kg zrelých marhúľ
350g cukru (alebo podľa chuti)
šťava z polovice citrónu
1-2 lyžice levanduľových kvetov, čerstvých alebo sušených


Marhule vykôstkujeme a nakrájame ich na väčšie kúsky. Kôstky z marhúľ rozbijeme a povyberáme jadrá (netreba jadrá zo všetkých kôstok, takých 10ks bude stačiť). Jadrá sparíme vriacou vodou a ošúpeme.

Do misky dáme nakrájané marhule, jadrá, cukor, citrónovú šťavu a necháme cez noc odstáť.

Na druhý deň dáme do mrazničky tanierik, ktorým budeme robiť želírovaciu skúšku. Do veľkého hrnca dáme do vriacej vody 4-5 malých pohárikov. Pridáme trošku octu, aby sme zabránili zrážaniu sa minerálov na pohárikoch. Zakryté ich sterilizujeme 10 minút. Uložíme na suchú čistú utierku.

Marhuľovú masu privedieme k varu a zberáme vytvorenú penu. Občas premiešame. Varíme pokým to má hustejšiu konzistenciu. Urobíme želírovaciu skúšku. Ak sa po pár minútach džem na vychladenom tanieriku nerozteká, pridáme do džemu levanduľové kvety. Stiahneme oheň a varíme ešte 5 minút.

Horúci džem nalejeme do pohárikov, asi 1cm od okraja pohárika. Ihned uzatvoríme. Otočíme ich hore dnom a necháme vychladnúť.



Ak použijete dobré marhule, tak tento džem vás úplne ohúri. Spojenie marhúľ s levanduľou je úžasné. Vloženie jadier z marhuľových kôstok chuť ešte viac zdôrazňuje.




xx


Mia

2 comments:

  1. vcera som varila, dala som 230g cukru na kilo marhul. Dzem je vyborny, dakujem za recept;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To ma teší, že sa vám páči!
      Pri takom malom množstve cukru treba ale dávať pozor na to, aby sa džem nekazil, keďže neobsahuje konzervačné prípravky - t.j. dlhšie variť, alebo pridať viac citrónovej šťavy.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...