29 November 2011

Poires pochées au vin rouge - Hrušky pošírované v červenom víne

Hrušky sú veľmi elegantné ovocie. Už od detstva ich mám veľmi rada. Mali sme v záhrade dva druhy. Jedny sme nazývali "hnojovky" a nejedli sme ich len preto, lebo strom rástol pri bývalom hnojovisku. Druhá sorta bola úžasná. Šťavnatá, chutná, krásna výzorom. Celú jeseň sme ich nosili do školy na desiatu. Mama ich len zavárala, nikdy sme nerobili z nich žiadny dezert alebo koláč.

Hrušky jedávam hlavne surové, výborne chutia aj zavárané v kombinácii s rôznymi syrmi. Nepoznám z nich veľa dezertov. Mojim jediným obľúbeným hruškovým dezertom bola doteraz francúzska Belle Hélène (mimochodom, pomenovaná po operete Jacqua Offenbacha), hruška pošírovaná v cukrovom sirupe, podávaná s vanilkovou zmrzlinou a teplou čokoládovou omáčkou.

Hľadala som nejaký iný recept na dezert s hruškami a zistila som, že hrušky sa dajú pošírovať v rôznych tekutinách. Ako milovníčku červeného vína ma najviac zaujali Poires pochées au vin rouge - Hrušky pošírované v červenom víne. Nádherný a pritom tak jednoduchý jesenný dezert. Chutný, farebný, nádherný na vašom stole. Schopný obrátiť aj nemilovníkov hrušiek na ich milovníkov.

V podstate si len pripravíte pošírovaciu tekutinu z červného vína, cukru, pomarančovej kôry, škorice, badiánu, klinčekov a struku vanilky. Vložíte do nej celé ošúpané hrušky a pošírujete (pošírovať znamená pomaly variť na miernom ohni pri teplote pod bodom varu - od 80°C do 95°C) asi 25 minút. Potom necháte hrušky v tekutine vychladnúť. Ja som to neurobila, pretože som to v recepte prehliadla, takže moje hrušky nemajú až takú intenzívnu farbu. Ale aj tak chutili báječne. 
Po vychladnutí hrušky vyberiete a víno necháte variť až kým sa nevytvorí hustý sirup. Vyšľahanú šľahačku zmiešate s mascarpone, ozdobíte tým dezert a máte tak ideálnu bodku za hutným zimným jedlom.




Hrušky pošírované v červenom víne

4 zrelé hrušky
citrónová šťava
fľaša ľahkého červeného vína
asi  200g kryštáľového cukru (podľa chuti)
pásik pomarančovej kôry
1 celý badián
1 celý klinček
1 celá škorica
1 vanilkový struk
šľahačka
mascarpone
  • Ošúpte hrušky, ale nechajte ich celé i so stopkami. Odrežte kúsok zospodu každej hrušky tak, aby mohli "sedieť". Vložte ich do vody zmiešanej s citrónovou šťavou aby nezhnedli. 
  • V hrnci dosť veľkom na to, aby sa doňho zmestili všetky hrušky zmiešajte vínocukorpomarančovú kôru, badián, vanilku, klinčeky a škoricuPriveďte do varu za stáleho miešaniakým sa cukor nerozpustíPridajte hrušky. 
  • Pošírujte hrušky na miernom ohni asi 25 minútalebo kým nie sú mäkké, keď ich prepichnete. Pokiaľ neboli zrelé, môže to byť i 5-10 minút dlhšie.
  • Nechajte úplne vychladnúť i s hruškami ponorenými vo víne.
  • Po vychladnutí vyberte hrušky. Víno opäť zohrejte a varte, pokým sa objem tekutiny zredukuje asi na tretinu a má konzistenciu sirupu. 
  • Servírujete vychladené. Položíte hrušku na tanierik a polejete sirupom. Pridáte trošku mascarpone zmiešaného so šľahačkou. 

xx


Mia

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...