30 March 2012

Šalát z cvikle, feniklu a pomarančov

Ako som už spomínala, celú zimu som mala pomarančovú mániu. A táto mánia neobišla pomaranče ani v slanom stave. Pomaranče a slané? Áno áno. A je to úžasné. U nás veľmi nezvyklé, ale v exotických (a aj menej exotických) krajinách je bežné sladké ovocie soliť. Jedla som už osolený červený melón, so slaným feta syrom. Alebo napr. aj ananás chutí osolený úžasne. No a teraz som prišla na chuť aj osoleným pomarančom.


Najznámejší je asi sicílsky pomarančový šalát. Pomaranče ošúpeme nožom, odstránime aj bielu vrstvu pod kožou. Pokrájame na plátky a poukladáme na tanier. Jarnú cibuľku, alebo ešte lepšie šalotku, pokrájame na tenké plátky a poukladáme na pomaranče. Posypeme troškou pepperoncina pokrájaného na tenučké plátky. Osolíme morskou soľou, okoreníme čerstvo namletym korením a polejeme olivovým olejom. Neverili by ste, ake to je dobré.

Vyskúšala som viac šalátov s pomarančom a úplne najviac mi chutil zimný šalát z cvikle, feniklu, červenej cibule a pomarančov, ktorý som robila podľa tohto receptu, len som vynechala „zlatú“ cviklu, pretože som takú u nás nezohnala. Ochutí sa rovnako ako sicílsky cibuľový šalát len soľou, korením a olivovým olejom. To sa spojí so šťavou z pomarančov a nič viac netreba. Chuť je jedna báseň. Ja som tento šalát mohla jesť každý deň. Robila som ho toľkokrát, že môj drahý ho už nemohol ani vidieť :)


Šalát z cvikle, feniklu a pomarančov
3-4 porcie:
2 stredne veľké cvikle
1/2 čerstvého feniklu
1/4 červenej cibule
1 veľký pomaranč
3 červené pomaranče

citronová a limetková šťava
morská soľ (najlepšie fleur de sel)
olivový olej (veľmi kvalitný)
korenie
  • Cviklu umyjeme, ešte mokrú obalíme jednotlivo do alobalu a dáme do vyhriatej rúry piecť asi na hodinu. Vychladnutú ošúpeme. Jednu pcviklu okrájame na tenučké plátky, druhú pokrájame na mesiačiky. 
  • Fenikel a cibuľu pokrájame na tenké plátky.
  • Pomaranče ošúpeme nožom, odstránime aj bielu vrstvu pod kožou. Normálny pomaranč filetujeme. Dva červené pomaranče odšťavíme, spojíme s citronovou a limetkovou šťavou. Tretí červený pomaranč nakrájame priečne na plátky. 
  • Na tanier poukladáme tenučké plátky cvikle. Na ne rovnomerne aranžujeme plátky pomaranča a mesiačiky cvikle, na to fenikel a cibuľu.
  • Polejeme pripravenou citrusovou šťavou a olivovým olejom. Osolíme morskou soľou a okorením čerstvo namletým korením. 
  • Šalát necháme pred podávaním 5 minút odpočinúť, aby sa spojili chute.


xx


Mia

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...