19 December 2016

Zimtsterne - Škoricové hviezdičky



Neviem ako som mohla doteraz žiť bez týchto hviezdičiek. Mala by som ich skôr nazvať mandľovo-škoricové hviezdičky, pretože cesto je z mletých mandlí, bez múky. Ale v originále sa volajú Zimtsterne, takže to aj ja zostanem pri tom. Sú úplne úžasné a mám pocit, že sa asi dostali na prvé miesto v mojich 'TOP 10' vianočného pečiva. Doteraz tam kraľovali vanilkové rožky.

Zimsterne pochádzajú zo Schwaben a v Nemecku a nemôžu chýbať v Nemecku na žiadnom vianočnom stole.


Klasická príprava škoricových hviezdičiek je veľmi ľahká: pomleté mandle zmiešame s bielkom a cukrom a vypracujeme cesto. Rozvaľkáme ho na asi pol cm a povykrajujeme hviezdičky. Potom na ne natrieme glazúru z cukru, bielka a citrónovej šťavy. Usušíme v rúre.



Zimtsterne

2 čerstvé bielka
štipka soli
200g práškového cukru
1,5 PL mletej škorice
300g pomletých mandlí
0,5 PL čerešňovice

2 bielka
asi 150g cukru 

  • Bielka so štipkou soli vyšľaháme dotuha. Zašľaháme do neho cukor. Pridáme škoricu, mandle a čerešňovicu a vypracujeme cesto. Necháme asi hodinu ostáť. 
  • Dosku posypeme práškovým cukrom a za pomoci pečiaceho papiera na nej  po častiach rozvaľkáme cesto na hrúbku asi 0,5cm. Cesto je veľmi lepivé.
  • Z bielov a cukru vymiešame hustú glazúru.
  • Hviezdičky môžeme povykrajovať a potom potrieť glazúrou. Ušetríme tak cesto, ktoré sa dá znova zozvaľkať. Alebo potrieme glazúrou celé cesto a hviezdičky vykrajujeme až potom. Máme tak ale dosť veľký odpad cesta. Formičku musíme vždy "ponoriť" do práškového cukru.
  • Hviezdičky necháme na plechu cez noc uschnúť. 
  • Na druhý deň rozohrejeme rúru na 240C a hviezdičky asi 5 minút sušíme. 



1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...