17 July 2013

Jam session - Ríbezľový džem


Ako dieťa som nenávidela červené ríbezle. V našej veľkej záhrade sme mali 16(slovom: šestnásť!) veľkých kríkov a tie sme s mojimi sestrami museli oberať. Jeden krík sme oberali celý deň! Doobeda sme sa vybrali do záhrady s miskami a detskými stoličkami, sadli si pod kríčky a debatovali, vyspevovali - len ríbezle do misiek išli strašne pomaly :) Z misiek do vedra a kým bolo vedro plné bol takmer večer. No a na druhý deň prišla ešte "zábavnejšia" práca: mletie ríbezlí. Najprv odstopkovať, potom odšťaviť na ručnom mlynčeku na ovocie. Horror pure. Ale my sme sa zabávali a našej mame vstávali vlasy z toho, koľko nám to trvá :) Potom sme ešte poumývali poháre a zbytok bol už na mame.

Okrem zavárania a robenia džemov sme ešte robievali z ríbezlí bublaninu a úžasný "Ribizlák" (trené cesto zapiecť, posypať ríbezľami, potrieť snehom - dopiecť). Toto mi bude naveky pripomínať moje detstvo.

Dnes už záhradu nemáme, čo veľmi ľutujem. Teraz ma to všetko totiž strašne baví. Okrem pečenia z ovocia som začala robiť aj džemy. Minulý rok marhuľový a černicový. Teraz som sa dala na ríbezľový.

Hľadala som dlho recept bez želírovacieho cukru. Ríbezle majú vysoký obsah pektínu, takže žiadny želírovač nepotrebujú, okrem toho, minulý rok som robila černicový džem so želírovacím cukrom 2:1 a vôbec sa mi nepáčil, bol ako želé a veľmi tuhý. Želírovací cukor už nikdy nepoužijem, pridám pektín už len ako citrónovü šťavu, prípadne zelené jablko.

Tento recept je ľahký, ríbezle netreba odstopkovať (hovorí sa, že ak sa robí so stopkami, tak je nehorklý. Ja som nič také nespozorovala, no ale ak to niekomu vadí, kľudne ich môže aj odstopkovať) a krátko sa varí. Recept káže po prepasírovaní variť len 5 minút, ja som varila 10 - stále to bolo úplne riedke. Keď som nalievala do pohárikov horúcu 'šťavu' mala som trochu strach. Ale do polhodiny bol džem tuhý.



Džem z červených ríbezlí - bez želírovacieho cukru


1kg červených ríbezlí
kryštáľový cukor 
šťava z polovice citrónu

  • Ríbezle umyjeme, dáme do hrnca a za občasného miešania ich varíme pokým nezmäknú (netreba vodu, hned si pustia šťavu). 
  • Prepasírujeme ich cez pasírovač alebo husté sitko. 
  • Prepasírovanú šťavu odvážime a pridáme do nej rovnaké množstvo cukru ako ona sama váži + šťavu z polovice citrónu. 
  • Za občasného miešania zohrievame, kým sa rozpustí všetok cukor.  
  • Ked to začne vrieť, necháme variť bez miešania 5 minút. 
  • Stiahneme oheň, zoberieme prípadnú penu.
  • Džem nalievame do pripravených teplých pohárikov. Okamžite uzavrieme a otočíme hore dnom. Necháme vychladnúť.

Poháriky musia byť sterilizované, varením vo vriacej vode 10 minút. Veľký pozor treba dávať na hygienu: pohárikov sa po sterilizovaní nedotýkať zvnútra a postaviť ich na čistú ožehlenú utierku. Vrchnáčiky opláchnut vriacou vodou, pripadne vypláchnuť tvrdým alkoholom.

Robila som dve verzie: jednu som neodstopkovala a prepasírovala (vid recept), druhú som odstopkovala a nepasírovala. Odstopkované ríbezle som nechala spolu s cukrom (pol kila na kilo ríbezlí) cez noc macerovať. Ríbezle som zohriala a nechala variť asi 15-20 minút. Do pohárikov som ho nalievala tiež úplne tekutý a krásne stuhol. Obidve verzie sú fajn, hoci, mne osobne chutí viac ten nepasírovaný (ten je na fotkách). Má vynikajúcu konzistenciu, nádhernú farbu a chutí báječne. Mňam...úplne neporovnateľné s tým, čo kupujeme v obchode.




Džem servírovaný so syrom je výbornou kombináciou na snack, predjedlo alebo dezert. Ostrá ovocná chuť ríbezľového džemu v spojení s krémovou textúrou camembertu alebo brie vytvára neodolateľnú chuťovú senzáciu. Doporučujem vyskúšať!

Tak - poďme na džemovanie :)


xx
Mia

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...