23 September 2013

Na rozlúčku s letom - Malinová Charlotte

Scroll down for recipe in English


A je to tu! Dnes je prvý jesenný deň. Tak som na rozlúčku s letom pripravila nádhernú malinovú Charlotte. 

Tento rok som zjedla viac malín ako za celý svoj život. A to nemáme záhradu. Niet nad dobrých známych! Musela som si ich sama nazbierať - čo som robila s veľkým potešením. Ešte dozrievajú posledné jesenné sorty, takže ešte stále je čo oberať.


Čo je vlastne Charlotte? 

'Charlotte Russe' (Ruská Charlotte)- bola prvýkrát pripravená Francúzom 
Marie-Antoine Carême, ktorý ju údajne pomenoval podľa dcéry kráľa GeorgaIV.(Carême bol jeho osobným kuchárom) - Princess Charlotte of Wales a ruského cára AlexandraI.

Toto je recept z jeho knihy Le Pâtissier royal parisien, preloženej v roku 1834 do angličtiny ako The Royal Parisian Pastry Cook and Confectioner, John Porter, London.

Charlotte sa pôvodne plnila s'crème bavaroise'(bavorsky krém), čo je vlastne 'crème pâtissière'(cukrársky krém) spevnený želatínou. Dnes má Charlotte veľa variácií, robí sa z rolády s džemom - 'Charlotte Royale' - alebo piškót, plnená je (väčšinou) ovocnou penou alebo krémom (niekedy aj čokoládovým). Výborne vyzerá a je to relatívne zdravý dezert. Okrem toho - je nepečená a je preto perfektným letným osviežujúcim dezertom.

Vo Francúzsku sa robí v špeciálnej forme, ale nám úplne postačí tortová forma. Alebo dokonca aj obyčajná miska. Tú vystelieme piškótami (prípadne nakrájanou džemovou roládou), naplníme ovocnou penou alebo krémom, necháme vychladnúť a vyklopíme.





Ja som moju celoružovú Charlotte robila s ružovými piškótami. Sú (samozrejme) francúzske, Biscuits roses de Reims od MAISON FOSSIER. Sú proste nádherné!

Mesto Reims (Remeš) je známe pre viac vecí: boli tu korunovaní francúzski králi, pre pravé Champagne a pre Biscuits roses. Odtiaľto pochádza aj tradícia z čias kráľa Ľudovíta XV., podávať biscuits roses s pravým šampanským. Tento zvyk majú Francúzi dodnes. Okrem toho ich používajú na prípravu rôznych dezertov.

      

Prvýkrát sa objavili v 17. storočí. Vyrábajú sa z čerstvých vajec, cukru, múky, prírodnej vanilkovej arómy a karmínového farbiva. Cesto sa pečie nadvakrát, vďaka čomu sa po namočení hneď nerozpadnú. Pochybujem, že sa dajú u nás kúpiť - týmto dávam tip našim obchodom s delikatesami - ale dajú sa objednať napr. cez Amazon
Samozrejme, že namiesto nich môžete použiť na svoju Charlotte aj dlhé cukrárske piškóty (nie okrúhle!) Ak si piškóty pečiete, tak jednoducho pridajte ružovú farbu a je to!
Robila som už malinovú Charlotte podľa receptu z Fossier web-stránky, s malinovou mousse. No a dnes som ju trošku pozmenila a urobila náplň s mascarpone. Podľa mňa, milovníčky mascarpone, bola táto náplň ešte lepšia.

Charlotte aux framboises - Malinová charlotte
(18cm forma)
500g malín
250g mascarpone
200ml šľahačkovej smotany
1 lyžica limetkovej šťavy
nastrúhaná kôra z polovice bio-limetky
asi 100g práškového cukru
7 plátkov želatíny

dlhé cukrárske piškóty
malíny na ozdobu
práškový cukor 

  • Maliny rozmačkáme.
  • Mascarpone s nastrúhanou kôrou z limetky, cukrom a limetkovou šťavou vymiešame do peny. Pridáme rozmačkané maliny. 
  • Smotanu vyšľaháme na tuhú šľahačku, vmiešame do krému. 
  • Želatínu necháme zmäknúť v studenej vode. Po 5 minútach vodu zlejeme a želatínu (krátko!) zohrejeme - kým sa nerozpustí. Pridáme k nej trochu krému a dobre rozmiešame. Želatínovú hmotu primiešame do krému.
  • Na dno a boky malej tortovej formy poukladáme dlhé piškóty (okraje dna formy vystelieme tak, že piškóty nalámeme). 
  • Opatrne naplníme krémom.
  • Dáme chladiť cez noc do chladničky. 
  • Ked je torta úplne tuhá, vyberieme z formy a ozdobíme malinami. Poprášime práškovým cukrom.
Pozn.: Uvádzam 'asi' 100g cukru, pretože som dávala 'od oka' (ach, to moje varenie a pečenie od oka! :)). Doporučujem cukor pridať podľa vlastnej chuti.


Raspberry mascarpone charlotte 
7-8 inch springform 

4 cups / 500g raspberries
17.6 oz / 500g  mascarpone 
0.8 cup / 200ml  whipping cream
1 tbsp lime sauce 
zest from one half lime
0.8 cup / 100g icing sugar
7 gelatine sheets 

Lady fingers (regular, or Biscuits rose de Reims)
raspberries for decoration
icing sugar

  • Mash raspberries.   
  • In a bowl combine mascarpone, lime sauce, sugar, lime zest and mix until creamy. Add mashed raspberries. 
  • Whip the cream and add it to the mascarpone mixture. 
  • Soak the gelatine in cold water for 5 minutes. Squeeze out the water and place the leaves in a saucepan. Over a very gentle heat, allow the gelatine to melt slowly. Once it has melted – after about 30 seconds – remove the pan from the heat and add a little bit of the cold mascarpone creme to the gelatine. Mix thoroughly. Add the gelatine to the mascarpone mixture and mix together.
  • Cover the bottom and sides of the springform with ladyfingers. Cut them if too long. 
  • Pour the mascarpone creme into it. Leave it in a refrigerator overnight.
  • Next day take charlotte out from the springform, decorate with fresh raspberries and dust with icing sugar.


Et voilà! Krásavica je hotová!

xx 
Mia

5 comments:

  1. ....poriadne dráždiš chuťové poháriky je to lákevé a určite vynikajúce!!!!!
    Krásne fotky.
    Pekné dni
    Jana

    ReplyDelete
  2. Mnaaam mnaaaam mnaaaam :)

    ReplyDelete
  3. Absolutní růžový sen, který se dá dokonce sníst :) Vypadá tak, inspirativně, že by se na oslavu takového dezertu měly skládat symfonie nebo básně. Díky přítomnosti tolika odstínů růžové nakonec i piškoty září růžově.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem za kompliment! Piškóty sú ružové :)

      Delete